Definisi Pagerank dan Website PR10

Salam pembaca sekalian,

Apa itu Pagerank? Saya rasa ramai yang masih keliru mengenai maksud sebenar pagerank (PR). Namun, setelah anda membaca ruangan ini, sedikit sebanyak anda akan tahu kenapa pagerank cukup penting dan bagaimana anda boleh mengetahui pagerank website anda.

Pagerank adalah umpama alat pengukur bagi google dan pengunjung website/blog bagi tahap ‘kepopularan’ blog anda ini. PR mempunyai tahap ukuran dari 0-10, yang mana PR0 adalah yang paling rendah dan PR10 yang paling tinggi/popular. Semakin tinggi pagerank web/blog anda, maka akan semakin mudahlah bot dari search engine untuk ‘merayap’ (crawl) ke blog anda. Antara website yang memberi maklumat mengenai PR website anda ialah seperti http://www.prchecker.info/ dan http://www.checkpagerank.net/

Bagaimana google menentukan PR sesuatu website itu? Jawapannya amatlah rumit kerana google mempunya algorithm (pengiraan) nya sendiri untuk mendapatkan PR bagi sesuatu website tersebut. Anda boleh merujuk lebih lanjut di sini.

Semakin tinggi juga pagerank anda, makin mudahlah pengunjung untuk memberikan komen di website/blog anda, kerana mereka juga mendapatkan pautan balik (backlink) dari blog anda. Ini samalah juga seperti sambil menyelam sambil menangkap ikan.. hahahahha!

Berikut merupakan senarai website yang mendapat pagerank 10 (PR10). Wikipedia pernah list kan website ni suatu masa dulu. Tapi atas sebab tertentu, list tersebut telah pun dibuang oleh Wikipedia.

Setakat ni ada 14 domain yang mendapat PR10. Kalau ada yg nak tambah boleh lah hantar di ruangan komen ni ye

Senarai PR10 websites:

www.google.com – Google Search
www.w3.org – World Wide Web Consortium
www.usa.gov – US Goverment website
www.adobe.com – Adobe Systems, software company.
www.india.gov.in – National Portal of India
www.hhs.gov – US Dept of Health and Human Services
www.recovery.gov – U.S Government recovery board
www.gov.cn – Chinese Government Website
search.theeuropeanlibrary.org – European Library
www.europeana.eu – Multi-lingual online collection of from European museums, libraries & archives
www.cnn.com – CNN website
www.miibeian.gov.cn – China Ministry of Information Industry
www.privacymark.jp – Japan PrivacyMark System

Berusahalah supaya kita boleh dapat PR yg tinggi macam ni (PR3 – 4 pun dah kira ok dah)

p/s: facebook.com & wikipedia.org mendapat PR9. Ketika artikel ini ditulis, website ini baru mendapat PR2.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *