Posted on

Lama Tak Menjenguk Blog Sendiri…

Fuh.. lama sudah tidak menjenguk blog sendiri.. disebabkan banyak kegiatan lain yang mengisi kehidupan harian.. saya hampir terlupa yang saya sebenarnya memiliki sebuah blog sendiri!

Namun dari hari ke hari saya merasakan saya perlu juga memanfaatkan blog ini sebagai wadah perkongsian perniagaan internet saya dan juga log segala aktiviti saya di internet. Kalau tak, lama-kelamaan segala kegiatan di internet yang saya lakukan dahulu akan luput begitu sahaja.

Banyak sebenarnya perlu dikongsikan kepada para pembaca. Nanti bila dah dapat semangat dan ‘vibe’ baru, saya akan terus kongsi kan pada saudara semua.

Blog ini juga bakal bertukar konsep dan wajah baru. Agar pembaca tak mudah bosan dengan artikel yang statik dan ‘dry’.

Oh.. hari ini juga merupakan hari jadi saya, jadi, sesiapa nak bagi ucapan hadiah hari jadi sudi-sudilah tinggalkan komen di bawah ni ye… heh!

Akhir kata.. salam perjuangan!

Posted on

Ipad Boleh Claim Cukai Pendapatan

Gambar kredit dari maclife.com

Berita baik untuk semua, saya baru sahaja terjumpa nota ringkas ini hasil “share” dari rakan-rakan FB saya. Mungkin ini berita baik bagi sesiapa yang ingin membeli Ipad 2 disamping mengurangkan cukai pendapatan. Maklumat terperinci boleh dibaca dari teks di bawah:

Apple iPad is entitled to LHDN personal income tax relief but not Samsung Galaxy Tab

In reference to Paragraph 46(1)(j) of Malaysian Income Tax Act 1967, an amount limited to a maximum of RM3,000 is deductible in respect of the purchase of non-business use personal computer for individual tax payer. This deduction is allowed once in 3 years, but no deduction will be granted if the computer is used for business purpose.

Now, the question: are tablet computers such as Apple iPad, Samsung Galaxy Tab, Viewsonic ViewPad 7, Toshiba Folio 100, CSL Spice Mi700 DroidPad, Blackberry Playbook, ZTE V9, etc. entitled for this personal income tax relief?

I have asked this question to LHDN, and the official answer is: if the tablet computer only have computer features and is for home and family use only, then it will be treated as “computer” and is entitled to the personal income tax relief of up to RM3,000, claimable once in 3 years. This will be the case for Apple iPad, Toshiba Folio 100 and Blackberry Playbook.

Let’s say you purchased an Apple iPad 64GB with Wifi+3G at the price of RM2,599 in year 2010, and your tax rate is 24%, when you file your 2010 personal income tax now, you can claim back RM2,599 tax relief, which is equilvalent to a saving of RM623.76 in your income tax.

(If you have any family member or friend or colleague who purchased Apple iPad recently, please forward this good news to them using the “Share” button below.)

However, if the tablet computer also have handphone features in addition to computer features, which mean you can make phone calls and also send SMS/MMS using the telco service with the tablet, then it will be treated as a “phone” and is not entitled to personal income tax relief. This is the case for Samsung Galaxy Tab, Viewsonic ViewPad 7, CSL Spice Mi700 DroidPad, ZTE V9, etc. Bad news.

If you need to verify this information, can make a call to LHDN at 1300-88-3010 or email to [email protected]

Sumber: kredit

Kesimpulan:

Tablet yang boleh diclaim cukai pendapatan: Tablet yang berfungsi seperti PC dan tidak mempunyai fungsi panggilan telefon yang menggunakan sim kad syarikat telekomunikasi, seperti Apple iPad 2, Toshiba Folio 100 and Blackberry Playbook dan sebagainya.

Tablet yang tidak boleh diclaim: Tablet yang mempunyai fungsi panggilan telefon menggunakan sim kad dari syarikat telekominikasi (seperti Celcom, Maxis, Digi), contoh: Samsung Galaxy Tab, Viewsonic ViewPad 7, CSL Spice Mi700 DroidPad, ZTE V9 dan sebagainya.

Posted on

Berita dan Perkembangan Terkini di Mesir atau Egypt

Salam semua,

Post kali ini tidak ada kena mengena dengan perniagaan internet mahupun produk percuma. Sekiranyanya para ahli keluarga di Malaysia ingin mengetahui perkembangan terbaru di Mesir, silalah layari website yang tertera di bawah ini.

Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita (Klik)

Perkembangan Terbaru Rakyat Malaysia di Mesir (6 Februari 2011)

Pemindahan Pelajar Ke Jeddah Dijangka Selesai Ahad

Oleh Muammar Kamarudin
KAHERAH, 5 Feb (Bernama) — Operasi memindah keluar rakyat Malaysia terutamanya pelajar dari Mesir untuk ditempatkan di pusat transit di Jeddah dijangka berakhir Ahad.
Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Datuk Mohamed Thajudeen Abdul Wahab berkata pihaknya sedang berusaha membawa keluar kira-kira 9,000 pelajar yang secara sukarela mahu kembali ke tanah air.
MKN dan Wisma Putra akan berusaha menyelesaikan pemindahan pelajar menjelang tengah hari esok, katanya kepada pemberita Malaysia di sini Sabtu.
Bagaimanapun, katanya kelewatan mungkin berlaku jika pemindahan itu mengalami masalah birokrasi, cuaca buruk dan kebenaran berlepas yang lewat diberikan oleh pihak berkuasa lapangan terbang di mana pesawat Hercules C-130 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Malaysia Airlines (MAS) dan AirAsia beroperasi.
Mohamed Thajudeen berkata sekiranya pemindahan keluar pelajar-pelajar itu dalam tempoh empat hari sejak Khamis lepas berjaya dilakukan, ia merupakan satu kejayaan bagi sebuah negara seperti Malaysia dalam melindungi keselamatan rakyatnya biarpun di luar negara.
Beliau berkata kejayaan itu dijangka dapat dicapai dengan pesawat tambahan yang akan disediakan oleh AirAsia selain dua pesawat MAS dan tiga pesawat Hercules TUDM.
Ditanya mengapa kerajaan Malaysia tidak membawa pulang terus para pelajar dari Kaherah ke Malaysia, beliau berkata yang paling utama bagi kerajaan ialah untuk memastikan nyawa para pelajar Malaysia di sini selamat.
— BERNAMA

Marilah sama-sama kita doakan semoga rakyat Malaysia dan umat Islam yang masih berada di Mesir berada dalam keadaan selamat. Amiiin…

Posted on

Free Jer Dapat Blog of the Day Award!

Terima kasih pada Blog of the Day Awards atas anugerah ini pada laman blog saya.

blog of the day

Anda nak blog anda byk dapat trafik? Hanya dengan calonkan web anda dalam blog ini. Letak kan laman blog anda dalam komen untuk post terbaru blog tersebut. Kemudia mereka akan senaraikan blog anda untuk dinilai oleh para juri mereka.

Terima kasih kepada anda yang terus menyokong saya!

Posted on

Pertama Kalinya

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

new-media-technologies-_id11254241_size400Selamat datang para pengunjung internet sekalian. FreeJer, senang nak ingatkan? (jangan lupa bookmark, hehehe). Laman ini merupakan laman yang akan berkongsi dengan anda tentang apa-apa sahaja yang percuma, sama ada produk digital seperti software, template, ebook, kupon online dan produk fizikal seperti barang tester, hadiah, kupon, voucer atau voucher dan sebagainya. Juga, di sini juga saya nak berkongsi tentang apa-apa sahaja yang menarik untuk dikongsikan, termasuk peluang buat duit di internet, SEO (Search Engine Optimizer), program affiliate, gadget dan teknologi baru, serta previu-previu website yang saya rasa berbaloi untuk dilawati.

Diharap anda semua dapat manfaat dari website ini. Satu lagi, sila beri komen-komen untuk memeriahkan lagi laman ini. Jangan lupa langgan RSS feed saya untuk mendapat maklumat terkini.. dan teruskan melayari laman ini!

Terima kasih semua!

-Ferd, webmaster