Posted on

DVD Diari Usahawan Ebay Berhingus – Terbaiklah!!

Memang tak sangka.. panduan memang video yang paling best saya pernah jumpa. Saya baru dapatkan dvd video ini minggu lepas. Memang menarik sangat! Kelakar pun ada, serius pun ada, macam menonton filem box office lah!

diari usahawan ebay berhingus dvd

Bagi yang nak dapatkan DVD tu, bolehlah anda beli sekarang di sini. Opps.. Jangan lupa, ada bonus menarik jika anda beli DVD tersebut melalui saya. Nak tau? Boleh lihat entry saya di sini

Lihat sendiri ulasan dari sifu MansurBiz aka Yusry JomSeminar:

Salam usahawan,

Sekarang ni “undercover” aku dah pecah lubang

yeayyy…! akhirnya undercover aku di WC terbongkar. By the way, no big deal since objective aku dah tercapai dengan jayanya… thumbs up to everybody!

Mansurbiz yang membuka thread bertajuk “Diari Usahawan eBay Berhingus” kini sudah hampir mencecah 1,500 pages dan 500,000 views merupakan satu-satunya thread yang paling hot di wangcyber.com dalam masa paling singkat.

Di forum carigold juga ada, tetapi disebabkan masalah teknikal yang berulang-ulang, membuatkan aku memfokuskan kepada forum WC sahaja.

Thread tersebut merupakan salah satu projek komuniti underground aku yang ke-3 dalam masa aku kembali ke dunia IM semenjak tahun 2006. Ilham datang selepas aku belajar daripada Michael Fortin, salah seorang copywriter rujukan aku mengenai social marketing through real-life story.

—————–

Apa cuba aku buktikan?

Sebagai seorang usahawan internet sepenuh masa sememangnya aku tidak akan sesekali lupakan kepada usaha mendidik komuniti. Aku percaya kepada satu prinsip “what you give to universe, you get back more”.

Bermula dari projek pertama – “Tuah Emas”, mendidik, meningkatkan IM “literacy” dan market awareness untuk komuniti melalui blog, forum dan ebook sulung bertajuk “e-biz”;

projek ke-2 merupakan satu website “penampan” dalam usahaku membanteras kehadiran lambakan laman-laman bersifat negatif dan ke-3 merupakan thread eBay tersebut.

Even dalam Islam kita diajar, jika kita mempunyai kelebihan, berkongsilah dengan orang lain kerana ianya satu “amanah” bukan hak mutlak kita seorang. Kebanyakan orang hanya teringatkan harta, tetapi ilmu lebih berharga kerana ROI (Return on Investment) nya diperolehi oleh si penerima seumur hidupnya manakala si pemberi menerima sehingga ke hari kiamat!

“Derma” kepada sesama saudara Islam amat besar ganjarannya. Bukan 10 kali balasan kita terima, tetapi lebih 700 kali ganda jika kita ikhlas membantu. Sila refer hadis untuk pengesahan. Aku dah pernah bangkitkan perkara ini di forum.

—————–

Ianya Bermula Dengan Ejekan

“One small step for man; one giant leap for mankind” – Neil Armstrong

Secara jujurnya, aku mula minat memulakan perniagaan ebay sejak bulan Februari 2009, meskipun sudah berdaftar dan membeli pelbagai item di eBay sejak tahun 2006.

Selepas 2 minggu memulakan perniagaan eBay, aku berhasrat untuk berkongsi eksperimen, penemuan dan pengalaman aku melalui diari di forum bertajuk “Diari Usahawan eBay Berhingus”.

Tajuk memasukkan beberapa elemen attraction dalam copywriting yang sinonim dengan maksud – “perkongsian rahsia, tips & tricks tanpa berselindung (sebab tu dinamakan diari) menggunakan satu cabang perniagaan internet eBay oleh seorang newbie”. Ini maksud tersirat dalam elemen AIDA.

Tajuk simple tetapi sedikit “catchy” mewujudkan satu “curiosity” kepada bakal pembaca. Manusia secara psikologi merupakan makhluk yang penuh sifat “curiosity” (amat cenderung untuk mengetahui sesuatu), sebab itu teknik sebegini begitu efektif.

Berbalik kepada topik. Jika diselak kembali pada laman awal setiap thread tersebut aku menjelaskan bahawa aku akan berkongsi pengalaman sendiri sebagai newbie dalam dunia eBay kepada pembaca tanpa berselindung.

Untuk menguatkan lagi AIDA, aku menyertakan juga “social proof” berbentuk laporan jualan dan keuntungan setiap hari. Meskpun angka tersebut tidaklah sebesar mana, tetapi ianya “daya tarikan yang kuat” kerana ianya terbukti secara live.

Sebab itu rancangan TV berbentuk Live atau Realiti lebih mudah mendapat sambutan. Psikologi.

Lebih menarik, aku membuat “public challenge”, bahawa aku akan hanya menjual “mouse pad” untuk berniaga di eBay dan mendapatkan status “Power Seller”.

Ya, memang ramai yang pandang rendah, skeptikal dan gelak berguling-guling dengan cabaran tersebut pada mulanya. Tetapi aku mendapat status Power Seller juga selepas 3 bulan (3 bulan adalah minimum penilaian di eBay) dengan hanya menjual mouse pad sahaja.

Point yang aku cuba buktikan disitu adalah persisten adalah kunci kejayaan mencapai apa juga matlamat berbanding hanya hangat-hangat taik ayam, regardless apa yg dijual. Proven.

Aku sukakan praktikal dan live proven berbanding teori.

Bila wujud golongan skeptikal ini, maka daya tarikan diari tersebut semakin meningkat kerana wujudnya elemen interaksi dan participation daripada pembaca. Provokasi juga salah satu elemen tarikan efektif.

Nampaknya mereka yang skeptikal sudah mula menelan air liur sendiri. Aku tidak menyalahkan atau berkecil hati dengan mereka, sebab memang itu expectation aku dari mula. Malahan aku lebih suka jika wujud pelbagai gologan sebagai reader – “menyokong (pro)”, “skeptikal/menentang (contra)” dan “atas pagar/wait & see (neutral)”.

Mereka ini membuatkan live story lebih interaktif. Macam naik roller-coaster, ada naik dan turun… itu yang membuat “ketagih” berbanding hanya cerita yang mendatar, tiada emosi dan hanya fantasi serta baik sahaja.

Diari ini juga mempraktikkan teknik “Soap Opera”, sentiasa ada kesinambungan atau elemen “cliff-hanger” – tersangkut-sangkut, ada klikmaks semua bercampur-baur. Cerita baru sama ada bersifat suspend, baik dan buruk tiada siapa yang tahu bila mereka bangun setiap pagi keesokannya… sebab ianya kisah benar.

—————–

Terkejut dan Berjayakah Matlamat Diari Usahawan eBay berhingus?

Siapa sangka, perkongsian pintar daripada ahli forum lain juga sememangnya amat membantu menjayakan matlamat projek komuniti ini. Tanpa mereka, peratus kejayaan mengecil. Sokongan daripada para pembaca juga amat diluar dugaan aku sendiri.

Jika aku berusaha sendirian seperti lone ranger, ianya pasti tidak akan berjaya.

Meskipun ianya perkongsian ilmu secara percuma, bagi sesetengah orang mengatakan ilmu percuma sampah amat meleset sama sekali. Bagi aku, ianya amat berjaya.

Baca sendiri testimonial tanpa tapisan (sebab aku bukan admin atau mod forum WC), siapa sangka tiba-tiba ada beberapa “silent reader” yang berkongsi kejayaan mereka hasil perkongsian tersebut.

Berikut merupakan beberapa kerat “testimonial” kejayaan “Diari Usahawan eBay Berhingus” hasil perkongsian pintar dan sokongan ramai pihak yang juga bermula sebagai newbie, tetapi kini dah jadi Power Seller atau Top Rated Seller di eBay:

1) Seorang bujang menggunakan hasil kejayaan untuk berkahwin dan berbulan madu di pulau idaman.
2) Seorang anak dapat membawa seluruh keluarganya, melancong ke destinasi eksotik di luar negara.
3) Seorang pelajar dapat menampung yuran pelajaran dan membeli aset idaman.
4) Seorang adik perempuan masih bersekolah, membuatkan kakaknya tergamam kerana boleh menjana pendapatan sendiri bernilai ribuan ringgit sebulan!
5) dan banyak lagi kisah real life success…

Dikesempatan ini, aku ingin menekankan bahawa projek komuniti ini amat berjaya kerana wujudnya sokongan dan usaha murni beberapa manusia gigih yang ingin sama melihat orang lain berjaya bersama-sama. Nikmat kejayaan tersebut terbukti amat besar dan lebih bermakna.

Setinggi penghargaan kepada nick berikut Zacky, Dilemma, VirtualMetal, Kekuda, Qrodat, Awe 9, Lutfee, Shahraduan, Optom77, JohnTravolta, DangaBay, KitaKaya, WorldEzam, Catzer, Boukdella, Mumtahanah, yat47, Heaven serta ramai lagi mereka yang tenggelam timbul dalam thread tersebut.

Pesanan biasa aku kepada semua juga, ambil quote si TuahEmas:

“Start Now, Start Small”

Salam Sukses,

Yusry JomSeminar
aka Tuah Emas
aka Mansurbiz

P/S: Bagi yang ingin mendapatkan DVD ini, jangan lupa ada bonus baik punya dari saya!

Posted on

Diari Usahawan Ebay Berhingus: Bonus dari Saya!

Berminat nak memulakan perniagaan Ebay? Ini adalah jawapannya:

(Klik pada gambar untuk maklumat lanjut)

Sekiranya anda masih berjinak-jinak dengan perniagaan internet, maka ebay adalah tempat terbaik untuk memulakan perniagaan anda. Ini kerana anda tak perlu bersusah-susah untuk mendapatkan trafik dari luar. Anda cuma perlu mengetahui produk apa yang paling “hot” untuk dijual dan dapatkan sumber produk tersebut untuk dijual.

Dalam DVD ini, segala-galanya diajar oleh sifu Mansurbiz. bermula dari pendaftaran email, mendapatkan hot niche sehinggalah lubuk sumber produk didedahkan!

Nak dapatkan DVD tersebut? Nanti dulu!

Bonus Terbaik dari Saya!

Saya tak perlu bercerita panjang lagi. saya akan berikan bonus bagi sesiapa yang membeli DVD iari Usahawan Ebay Berhingus dari saya:

Bonus 2:  Contoh design produk.

Saya akan berikan contoh design produk yang terbaik. Dengan contoh ini anda akan mendapat gambaran apa niche yang boleh anda jual di dalam Ebay.

Bonus 2:  Template Auction Ebay percuma!

Template ini amat perlu sekiranya anda ingin senaraikan produk anda supaya nampak kemas dan professional. Anda tak perlu bersusah payah design page anda lagi. Cuma copy dan paste sahaja html yang ada dan anda boleh mula menjual.

Bonus 3: Ebook Ebay – Zero to Hero!

Percuma ebook daripada usahawan ebay luar negara yang terkenal. Anda boleh pelajari segala tips dan tricks daripada beliau dan panduan ini sangat lengkap dan masih relevan sehingga ke hari ini.

dan yang paling menarik sekali:

Bonus 4: Rebat RM 15 – akan dikreditkan dalam akaun bank anda!

Bagaimana caranya nak dapat rebat dan bonus DVD ini?

1) Dapatkan DVD Diari Usahawan Ebay Berhingus melalui link saya
2) Sila emailkan bukti pembelian/pembayaran anda kepada saya: ferdyfauzi[at] gmail [dot] com (gantikan [at] dengan ‘@’ dan [dot] dengan ‘.’) . Sertakan juga:
Nama:
Bukti Pembelian: (copy & paste bukti pembayaran anda)
Bank:
No Akaun Bank: (Maybank acc adalah digalakkan)

3) Saya akan periksa di dalam system dan setelah disahkan, saya respon anda dengan bonus yang ditawarkan

Nilai yang anda akan dapat pembelian dari link saya lebih dari nilai duit yang anda laburkan.

Memang berbaloi-baloi..

Jangan lupa link saya: Klik Sekarang, Fikir Kemudian!

Posted on

Rahsia RM13k dengan Mudah.my: Rebat RM 15 dan Bonus Percuma

Salam pembaca sekalian:

Terkejut saya bila Raja Kamil (bukan Farid Kamil ye.. heheheh) bagitau yang dengan Mudah.my, kita senang-senang je buat duit melalui internet.. sampai RM 13 ribu tu.. biar betul bro!

Hampir semua pengguna internet Malaysia tahu akan kewujudan iklan percuma dari mudah.my ini, teknik pengiklanan mudah.my di internet amat berkesan sehingga kebanyakkan pengguna internet di Malaysia menjadikan laman ini tempat berurusan jual-beli dan lubuk duit bagi sesetengah peniaga! Antara topik menarik yang ada dalam ebook ini ialah:

  • Bagaimana untuk meningkatkan Kredibiliti anda di Mudah.my
  • 5 cara mudah untuk membuat duit dengan Mudah.my
  • Bagaimana untuk membuat iklan di Mudah.my dengan lebih HEBAT!

Kalau anda belum dapat lagi ebook ini, ada bonus menarik untuk anda. Baca sampai habis yer 😀

Ahaa apa dia bonus tu?

Pembelian melalui link saya, korang akan dapat:

1) Diskaun hebat sehingga RM15!

Dapatkan rebat dari pembelian buku ini sehingga RM 15. Tawaran ini terhad dan akan ditutup pada bila-bila masa sahaja.

2) Bonus: 3 Ebook Percuma daripada Internet Marketer (IM) Tempatan!

a. Rahsia Bagaimana Memulakan Perniagaan Internet oleh Ammar Zahar

b. 10 Formula Clickbank Dibongkar! oleh Mawardee

c. 40 Rahsia Cara Membuat Wang – Ebook sebanyak 123 muka surat!

3) Ada lagi.. 5 Ebook misteri dalam bahasa Inggeris niche buat duit dari internet!

Bagaimana caranya nak dapat rebat dan bonus ebook ini?

1) Dapatkan Ebook Panduan Mudah.My melalui link saya ini https://itsferd.com/mudahmy

2) Sila emailkan bukti pembelian/pembayaran anda kepada saya: payen83 [at] gmail [dot] com (gantikan [at] dengan ‘@’ dan [dot] dengan ‘.’) . Sertakan juga:

Nama:

Bukti Pembelian: (copy & paste bukti pembayaran anda)

Bank: (Preferably Maybank)

No Akaun Bank:

3) Saya akan check di dalam system dan setekah disahkan, saya respon anda dengan link Ebook tersebut 🙂

Memang berbaloi-baloi.. Nilai yang anda akan dapat pembelian dari link saya lebih dari nilai duit yang anda laburkan.

Jangan tunggu lagi.. Harga sekarang (RM 50) Ebook ini terhad kepada 200 Orang sahaja, dan akan DINAIKKAN kepada RM 70 selepas cukup kuotanya!

Sekian, menanti respon dari anda 😉

Posted on

Siapa Kata Buat Duit dari Blog Susah?

Mula-mula masa saya baca entry dari Wanmus ini, sungguh saya tak percaya, untuk pengetahuan anda semua, saya merupakan pembaca setia blog Wanmus ini dengan menggunakan aplikasi Google Reader.

wanmus

 

Namun entry beliau baru-baru ini sungguh memeranjatkan saya! Mana taknya, dulu saya fikir untuk dapat bayaran dari Google Adsense dengan sebanyak itu kita kena ada blog yg Page Rank (PR) dia 3 ke atas.. huh, tak sampai seminggu dah dapat USD 36.50 beb! Nak tahu macam mana? Haa.. ni semua idea bernas daripada Rohaizad (Ijad), salah seorang Pro-Blogger Malaysia yang dah berjaya menjana pendapatan ribuan Ringgit melalui blogging. Wanmus sudah pun mendapat khidmat personal coaching daripada bro Ijad.

Kalau nak tahu bagaimana nak dapat bayaran macam ni, kenalah sertai seminar yang dianjurkan oleh Rohaizad. Sekarang ni tengah hot dengan seminar smart blogging kelolaan beliau. Sesiapa yang berminat nak join seminar tu cepat-cepat lah daftar ye.. takut lambat sangat penuh pulak nanti. Saya pun nak join jugaklah!

Ramai orang cakap buat duit dengan blogging ni susah sebab kena ada domain sendiri, selalu update, nak kene cari trafik tinggi, dan sebagainya. Kini tanggapan saya dah berubah terhadap blogging ni. Sebenarnya bukan lah susah sangat nak buat duit dari blogging ni. Saya jamin seminar tersebut akan menjanjikan pulangan yang berbaloi pada anda sekalian, jika anda betul-betul mengikuti tips dan cara yang beliau syorkan. Dengan berbekalkan ilmu di dada dan usaha yang berterusan (doa juga jangan lupa), Insya Allah segala usaha kita akan berbaloi. Bagi yang berminat tu.. haa.. bermulalah menulis blog mulai sekarang. Siapa tak nak peluang buat duit ni kan?

Mengenai Wanmus:

Wanmus merupakan salah seorang daripada Internet Marketer yang tak asing lagi di kalangan para IM Malaysia, pernah tak lama dulu top dengan ebook percumanya: Buit Duit Dengan Survey. Juga aktif dalam berforum terutamanya WangCyber. Hah, kalau berminat nak berguru dengan dia boleh lah contact dia sekarang!

Posted on

Ebook Usahawan Cendawan Sudah Terbit!

Salam sejahtera,

Nampaknya kali ni entry saya berbeza sikit daripada entry biasa. Bukan apa, saje nak lari daripada norma kehidupan biasa.. hehe!

Apa-apa pun, kali ini saya nak ceritakan serba sedikit mengenai ebook yang baru dilancarkan dalam bulan Jun 2009 ini – Usahawan Cendawan yang ditulis oleh Amirul Hafiz. Ebook ini bakal menggegarkan dunia usahawan pertanian, kerana pertama kalinya panduan sebegini diterbitkan dalam bahasa Melayu versi digital!

Ebook Usahawan Cendawan

Siapa yang patut beli buku ini?

Ebook ini sesuai untuk sesiapa sahaja. Namun menurut penulis buku ini, panduan ini amat sesuai untuk suri rumah yang bosan duduk di rumah dan penganggur yang kini sedang kesempitan mencari wang. Amat sesuai kerana modal yang diperlukan bagi memulakan perniagaan ini serendah RM50!

Apa yang anda akan dapat dengan ebook ini?

Berformatkan PDF sebanyak 130 muka surat ini, ebook ini penuh dengan panduan dan ilustrasi bagaimana anda ingin memulakan perniagaan cendawan secara langkah demi langkah.

Selain itu, bukan saja dapat ebook ini, tapi anda juga akan dapat:

video-uc

  • Video Manual CendawanDibekalkan bersama dengan ebook ini. Video ini menerangkan panduan semudah 1-2-3 cara penanaman cendawan.
  • Video Proses Penyediaan Beg CendawanSangat perlu untuk kita menyediakan beg cendawan dengan betul agar cendawan tidak rosak. Video ini menunjukkan proses penyediaan beg cendawan yang betul.
  • Video Proses Penyediaan MediaMenyedia media sendiri lebih menjimatkan, lihat bagaimana Video tutorial cara menyediakan media.
  • Video Proses Tapis Habuk KayuBagaimana rupa proses tapis habuk kayu? Ia ditujukkan dalam video proses tapis habuk kayu.

Bagi saya, perniagaan cendawan ini merupakan peluang terbaik bagi kita di luar sana yang ingin menjana pendapatan di kala ekonomi kita yang semakin gawat. Perniagaan ini sangat berbaloi kerana modalnya tak begitu besar, namun permintaan dan potensi untuk mendapat keuntungan adalah sangat tinggi!

Ops.. sebelum saya terlupa, di websitenya juga ada menyediakan preview mengenai ebook secara percuma. Nah, anda kena dapatkan ebook ini sekarang!