Posted on

Berapa Banyak Jualan Ebook dalam Sebulan?

Soalan dari pembaca:

Salam,

Saya sudah baca agak banyak email tuan. Sekarang saya ada satu soalan
yang pohon tuan tolong jawabkan.

Soalannya ialah sepanjang yang tuan tahu, berapakah purata pendapatan
yang dapat dijana oleh seseorang penulis ebook bahasa Melayu bagi
setiap ebook yang dihasilkan (saya perlukan angka sebenar, bukan angka
yang dibuat-buat untuk melariskan jualan sesuatu produk).

Terima kasih.

Jawapan dari saya:

Salam Saudara X,

Jualan ebook sebenarnya sama seperti kita menjual produk-produk yang
lain. Ia bergantung sejauh mana promosi kita kepada prospek.

Jualan terbanyak yang saya pernah dengar setakat ini ialah Ebook
Rahsia Bisnes Kerajaan iaitu lebih kurang RM 180 ribu. sebanyak 900
ebook terjual dan harga satu ebook tersebut antara RM 150-200.

Ebook lain yang banyak terjual:
Tips PTD oleh Muaz Hadi – RM 120ribu
Teknik FBO oleh Jamal dan Ali Hanafiah – ~150ribu

Namun, tak semua orang boleh dapat income seperti itu dengan menjual
ebook. Proses yang utama ialah membina jenama terlebih dahulu
dan selalunya pelanggan kita akan membeli penulis ebook yang dah ada nama.

Pada pengalaman saya niche buat duit dan pemasaran internet mempunyai
jualan ebook yang banyak peringkat awal, namun bila dah lama jualan
akan menurun kerana trend dia sudah berkurangan. Kalau niche yang
evergreen seperti kerjaya, kesihatan dan perhubungan (contohnya cinta)
akan mendapat jualan konsisten kerana produk ini sentiasa ada
permintaan. Kebiasaannya kalau ebook tersebut mempunyai permintaan dan
lakukan promosi yang berterusan, boleh dapat jualan dalam 5-10 ebook
dalam sehari.

Oh.. satu lagi, jualan yang beribu-ribu tu biasanya bukan terhasil
daripada jualan dari penulis ebook tu, biasanya dibantu oleh ajen-ajen
affiliate yang turut mempromosikan produk tersebut. Oleh tu, jika
ebook terjual, biasanya 50% komisyen akan diberi pada ajen dan
selebihnya kepada penjual ebook tersebut.

Itu sahaja dari saya, terima kasih.

Sekiranya anda ingin mengetahui teknik sebenar menghasilkan ebook yang mudah dan menguntungkan, apa kata anda lihat dahulu produk ini

 

Posted on

Mitos Jual Ebook (Yang Tak Ramai Tahu)

Antara cara paling mudah untuk jana pendapatan di internet adalah melalui jualan ebook. Namun, tidak semua orang mengambil keputusan untuk jana pendapatan melalui ebook kerana minda mereka telah di sekat oleh sesuatu yang tidak perlu.

Berikut adalah antara mitos yang menghalang anda dari memulakan perniagaan ebook.

Anda perlukan idea yang unik dan hebat.

Kebanyakan Internet Marketer menjana pendapatan melalui jualan ebook adalah dengan menjual maklumat yang betul pada orang yang betul.
Jika anda perhatikan kebanyakan isi di dalam ebook boleh di dapati secara percuma di internet.
Namun, ebook mereka tetap terjual kerana mereka menjual pada orang-orang yang terdesak untuk memperoleh maklumat di dalam ebook tersebut.Anda tidak perlu ada idea yang power atau hebat untuk menulis ebook.
Apa yang anda perlukan hanyalah mencari sekelompok orang yang dahagakan sesuatu maklumat dan jual ebook berdasarkan maklumat tersebut.

Anda perlu menjadi pakar.
Anda tidak perlu menjadi pakar untuk menulissesuatu ebook. Apa yang anda perlukan hanyalahkebolehan untuk menyampaikan sesuatu. Kualitiebook bergantung kepada sejauh mana kemampuananda untuk menyampaikan sesuatu kepada pembacaebook.
Oleh itu, jika anda faham mengenai sesuatu,anda boleh menjual maklumat tersebut. Anda baca3 jenis buku dan anda faham apa yang diperkatakan di dalam buku tersebut, kemudiananda olah mengikut kefahaman anda sendiri dalambentuk ebook dan jual ia kepada orang ramai diinternet. Senang kan?

Masa untuk menghasilkan ebook adalah lama.
Inilah mitos yang selalunya mengganggu andauntuk menjadikan diri anda sebagai penulisebook. Tidak susah untuk menulis ebook. Andacari masalah, selesaikan masalah tersebut,kemudian anda jual penyelesaian tersebut kepadaumum. Proses penulisan ebook adalah sangatmudah dan tak perlu ambil masa yang lama.

Anda perlu ada minat yang mendalam di dalam sesuatu tajuk untuk memulakan penulisan ebook.

Minat tidak datang dengan sendiri. Minat datang apabila anda mula melakukan penulisan ebook. Ketika anda mula menulis, anda akan melakukan kajian. Di sinilah, minat anda akan datang kerana anda telah faham mengenai tajuk tersebut.  Minat yang di maksudkan adalah apabila anda menulis, anda perlu serapkan minat di dalam penulisan supaya hasilnya adalah memberangsangkan untuk di baca.

Anda memerlukan testimoni sebelum memulakan perniagaan ebook.

Kadangkala ada di kalangan anda tidak berani untuk menjual ebook kerana tidak tahu bagaimana hendak memperoleh testimoni. Senang sahaja, anda tulis ebook anda dan beri ia kepada beberapa orang yang berkenaan untuk anda memperoleh testimoni. Jangan rungsingkan diri anda. Anda boleh mulakan perniagaan ebook tanpa testimoni asalkan jaminan anda mencukupi.

Testimoni adalah jaminan. Anda juga boleh meminta feedback dari pembeli untuk di jadikan testimoni.

Niche tertentu telah tepu.

Di dalam perniagaan, tiada istilah tepu. Tepu hanya wujud apabila wang adalah terhad, namun, wang di dunia adalah tidak terhad. DI dalam industri informasi, semua jenis ebook boleh di jual walaupun di dalam niche tersebut hampir semua perkara telah di terokai.

Ada sahaja jalan untuk menjadikan ebook anda lebih baik dari ebook orang lain. Contohnya, wujudkan take action di dalam ebook, peta minda, teknik baru, kajian terbaru, harga murah, lebih ringkas dan mudah di fahami dan lain-lain teknik lagi.

Kesimpulannya, bukan senang hendak senang. Namun, jual ebook adalah antara kaedah yang senang untuk anda jana wang di internet. Tiada apa yang dapat menghalang anda untuk menjana wang di internet melainkan minda anda sendiri. Buang segala prasangka di dalam minda anda dan mulakan perniagaan ebook anda sekarang tanpa ragu-ragu lagi.

Posted on

Bagaimana Nak Clearkan Cookies pada Semua Browser

Jom kita belajar bagaimana cara clearkan cookies pada browser anda pula.

A) Pengguna Mozilla Firefox 3.6

1. Buka Mozilla Firefox
2. Klik pada Tools dan pilih Options
3. Klik pada tab Privacy
4. Cari butang yang bertulis Show Cookies dan Klik padanya
5. Klik pada butang ‘Remove All Cookies’
6. Klik Close

B) Pengguna Internet Explorer 7.0

1. Buka Internet Explorer 7.0
2. Klik pada Tools dan pilih Internet Options
3. Pada Tab General cari ‘Browsing history’ dan Klik pada butang Delete
4. Buang tanda untuk semua file kecuali ‘Cookies’. Hanya tandakan pada ‘Cookies’ sahaja
5. Klik pada butang Delete

B) Pengguna Internet Explorer 8.0

1. Buka Internet Explorer 8.0
2. Klik pada Tools dan pilih Internet Options
3. Pada Tab General cari ‘Browsing history’ dan Klik pada butang Delete
4. Pada Cookies klik pada butang Delete

D) Pengguna Google Chrome

1. Buka Google Chrome
2. Klik pada icon ‘spanar’ dan Pilih Options
3. Pilih tab ‘Under the Hood’
4. Klik pada butang ‘Show Cookies’
5. Klik pada butang ‘Remove All’
6. Klik ‘Close’

Semoga perkongsian “cara clearkan cookies pada browser” ni memberi manfaat kepada anda semua!

Posted on

Faktor yang Menyumbang kepada Pemasaran Internet 2013

Perniagaan Internet pada tahun 2013 mempunyai banyak perubahan berbanding perniagaan internet pada tahun 2006. Jika dahulu, kalau kita mempromosikan produk digital boleh mendapat 10K dalam seminggu, ketika ini mungkin belum tentu anda boleh mencapai tahap tersebut.

Apa kata kita lihat apakah aspek yang paling penting sebagai faktor penyumbang di dalam pemasaran. Secara ringkasnya saya senaraikan seperti di bawah:

1. Jenamakan Diri Anda Sebagai Pakar
2. Membina Kredibiliti
3. Kestabilan Perniagaan Anda.
4. Perniagaan Yang Fleksibel

Jenamakan Diri Anda Sebagai Pakar

Penjenamaan adalah sangat – sangat penting. kebanyakkan pembeli di internet bijak memilih dan hanya yang terbaik akan menjadi pilihan. Sekarang, anda mungkin tidak memiliki produk yang terbaik di dunia, dan belum lagi menempatkan diri anda sebagai yang terbaik dalam strategi pemasaran.

Apakah yang membezakan diri anda dengan yang lain? Untuk berjaya dalam mana – mana bidang, tahukah anda bahawa anda perlu mempersiapkan diri untuk menjadi pakar dalam produk atau servis yang anda sediakan?

Para pelanggan sekarang agak cerewet dan terlalu memilih, disebabkan terdapat banyak jenama lain di luar sana. Ianya memang susah untuk mendapatkan seorang pelanggan baru berbanding mengekalkan pelanggan sedia ada.

Jika anda dikenali sebagai pakar, orang ramai akan lebih senang menganggap anda sebagai seorang yang berwibawa dan mendengar setiap patah perkataan yang anda sampaikan daripada mendengar seorang penjual yang cuba menghabiskan duit mereka.

Menjenamakan diri anda juga mampu menaikkan keyakinan diri anda. Apabila orang ramai mula mendengar anda, anda tahu bahawa peluang telah tiba!

Membina Kredibiliti


Kredibiliti seakan–akan sama dengan penjenamaan. Penjenamaan mungkin membantu anda untuk mendapatkan jualan pertama, tetapi kredibiliti akan membuatkan orang ramai sentiasa mengikuti anda selalu. Jika anda telah membina kredibiliti didalam perniagaan anda dan menjadi jenama yang dipercayai, anda tidak memerlukan masa yang lama untuk mendapatkan tempahan yang berulang–ulang dari pelanggan sedia ada dan rakan–rakan mereka berbanding untuk meyakinkan mereka dari mula.

Janganlah memandang rendah kepada pelanggan yang melabur hanya sedikit amaun sahaja. Pelanggan yang melaburkan amaun yang sedikit ini dalam tempoh 2 tahun, sudah tentu menghasilkan pulangan yang besar buat anda. Tambahan pula, mereka biasanya akan mencadangkan pelanggan lain juga untuk menjadi pelanggan anda.

Terdapat satu cerita dimana seorang penjual susu yang tidak mahu memberikan perkhidmatan kepada seorang remaja kerana merasakan perkhidmatan yang ditawarkan kepada remaja tersebut tidak berbaloi. Namun, dia tidak menyedari bahawa remaja tersebut akan berkahwin dan mempunyai lima atau orang anak serta menjadi seorang yang memerlukan susu dengan banyak untuk anak – anaknya. Jadi, jangan sesekali mengabaikan pelanggan anda.

Bukan itu sahaja, apabila anda memiliki kredibiliti, anda akan menjadi ‘sasaran’ apabila orang ramai memerlukan produk atau servis yang anda tawarkan (dengan itu, anda menjimatkan masa untuk mencari pelanggan baru).

Kestabilan Perniagaan

Ketahanan sesebuah perniagaan amat penting. Anda tidak mungkin dapat melakukannya seorang diri kerana anda hanya memiliki 24 jam sahaja sehari. Bolehkah anda mengagihkan tugasan anda?

Di dalam mana – mana model perniagaan, anda harus mampu mencari sebuah model perniagaan yang sentiasa meningkat dari hari ke hari. Dengan kata lain, model yang dimaksudkan ialah model perniagaan yang semakin menguntungkan semakin lama anda berada disana.

Jika perniagaan tersebut memerlukan anda untuk bekerja dengan lebih lama lagi tetapi memberikan keuntungan yang sama sahaja, samada anda perlu lebih inovatif lagi dari segi idea ataupun tinggalkan sahaja perniagaan tersebut.

Bina Perniagaan Yang Fleksibel

Tidak ada yang berkekalan pada zaman ini. Ia bukan tentang siapa yang kuat untuk terus bertahan, tetapi siapa yang mampu menyesuaikan diri.

Anda harus cepat menyesuaikan diri dengan perubahan pasaran seperti kenaikan kos dan perubahan terhadap permintaan pelanggan.

Jika anda tidak dapat menyesuaikan diri, anda akan kehilangan banyak peluang. Janganlah hanya mula berubah apabila anda mengalami kesusahan atau tunggu sehingga semua pelanggan anda beralih kepada pesaing anda. Ketika itu, nasi sudah menjadi bubur.