Posted on

Kepentingan dan Kelebihan Backlink pada Laman Web

Apa itu Pautan atau Backlink Laman Web?

Pautan backlink adalah antara satu strategi SEO yang penting. Backlink bermaksud pautan dari laman web lain kepada laman web anda. Ia juga dikenali sebagai pautan masuk atau inbound. Lagi banyak pautan backlink kepada sesebuah laman web, lebih tinggi populariti dan ranking laman web tersebut.

Kepentingan backlink

Backlink amat penting untuk menentukan ranking laman web anda untuk sesuatu kata kunci carian. Sebagai contoh, apabila seseorang memasukkan kata kunci carian di Google, Google akan mengira bilangan backlink berkualiti dan bermerit tinggi bagi sesebuah laman web. Lagi banyak backlink, lebih tinggi kedudukan laman web tersebut di laman keputusan enjin carian.

Namun awas, anda tidak mahukan banyak backlink sekiranya backlink itu datang daripada laman web yang tidak relevan dengan laman web anda. Sebagai contoh, kata kunci bagi laman web anda adalah ‘kek coklat’ dan backlink yang anda terima pula daripada laman web yang tidak berkaitan dengan niche anda, seperti laman web lucah dan sebagainya. Dalam situasi ini, Google mungkin mengenakan denda kepada laman web anda dengan menurunkan ranking dalam enjin carian.

Strategi Backlink yang berkualiti

Berikut merupakan teknik untuk menghasilkan backlink yang bermutu tinggi dan supaya tidak dipandang remeh oleh Google:

1. Tulis artikel dan hantar ke direktori artikel

Strategi backlink paling utama dan lazimnya tidak melibatkan sebarang kos adalah dengan melakukan pemasaran artikel. Anda boleh menulis artikel dan menghantarnya ke laman web direktori artikel seperti EzineArticles dan lain-lain. Di penghujung artikel, anda mesti menulis profail ringkas diri sebagai penulis berserta link ke laman web asal anda. Apabila ada pelawat yang membaca artikel tulisan anda, dan mereka inginkan maklumat lanjut, sudah tentu profail ringkas itu tadi memudahkan mereka untuk klik dan mereka dibawakan ke laman web asal anda.

2. Jadi penulis jemputan di blog dan laman web lain

Selain itu, anda juga boleh menulis artikel untuk dipaparkan di blog dan laman web lain. Ini adalah kaedah backlink yang baik kerana bukan sahaja URL laman web anda ada dinyatakan di hujung artikel tadi untuk dipaparkan bagi tujuan backlink. Anda juga ‘meminjam’ secara sah trafik yang datang ke blog dan laman web tersebut.

**Nak lagi strategi backlink? bersambung dalam artikel akan datang**

Posted on

Trafik Percuma dengan SocialMonkee!

Satu lagi perkara penting untuk mendapatkan lebih banyak trafik ke website kita adalah pautan balik.

Apakah itu backlink?

Backlinks adalah link masuk ke blog atau laman web anda, ataupun ia dipanggil pautan balik. Stu-satunya perkara yang anda perlu lakukan ia mempromosikan blog anda di internet. Daftar dalam beratus-ratus website dan letakkan link anda pada mereka setiap hari.

Ia mudah untuk melakukan tetapi ia memakan masa yang panjang… Namun sekarang tiada masalah! Saya telah menemui satu laman web percuma yang melakukannya untuk kita.

Website tersebut ialah: SocialMonkee

Bagaimana ia berfungsi?

Ia cukup mudah untuk digunakan. Hanya mendaftar dan anda akan mendapat 25 unik backlink percuma setiap hari ke blog atau laman web anda, setiap hari. Ini bermakna 750 pautan balik sebulan dengan akaun percuma.

Nampak dah cukup best, tetapi kita mahu 300 backlink sehari bukan?

OK, anda boleh mendapatkan 300 backlink ini secara percuma juga dengan program referral. Satu-satunya perkara yang anda perlu lakukan ia mengajak 12 orang rakan anda untuk menyertai SocialMonkee dan menjadi pengguna Premium dan anda akan mendapat 100 pautan balik 3 kali pada hari.

Ini bermakna 300 pautan balik pada hari dan 9000 backlinks pada bulan. Semuanya percuma! Bertan-tan trafik ke blog atau laman web anda.

Trafik = lebih baik index pada enjin carian = lebih leads dan jualan!

Jika anda tidak sabar dan ingin 300 pautan balik sekarang, anda boleh membuat masa satu membayar sebanyak $ 47 untuk Akaun Premium. Terpulang kepada anda!

Antaramuka

Antaramuka SocialMonkee sangat mudah. Jika anda menggunakan Firefox anda boleh muat turun plugin dan submit link anda hanya klik butang atau anda boleh menggunakan form dalam SocialMonkee.

Hanya masukkan url, kabar, keterangan, tag, kategori dan klik butang Hantar.

Jadi apa yang anda tunggu? Mula untuk mendapatkan tan trafik dengan SocialMonkee!

Posted on

Apa itu Tagging dan Bagaimana Tagging Menaikkan Trafik?

Tag sebenarnya adalah keyword bagi blog post atau keyword bagi blog anda keseluruhannya. Contohnya, jika laman web atau blog anda tentang stress, terdapat lagi kemungkinan lain seperti stress management,stress tips,healthy stress dan sebagainya yang mungkin, namun ia masih dalam kategori stress. Boleh dikatakan ia tiada beza dengan keyword yang kita guna pada meta tag anda. Ia boleh menjadi satu kategori atau hanya satu subjek bagi sesusatu entry dalam blog anda.

Namun terdapat banyak perbezaan diantara pengunaan tag dan keyword dalam laman web. Jika anda mengunakan keyword, anda mungkin akan mengunakan satu keyword sahaja seperti stress management. Anda mungkin tersenarai dengan hanya hanya dengan keyword stress management walaupun terdapatkan keyword lain yang ada pada laman/blog anda. Ia akan mengelirukan enjin carian bagi mengkategorikan laman web anda. Hasilnya ia mungkin pada ranking 10 ribu walaupun ia mengandungi kandungan/content yang cukup menarik dan fresh. Tapi dengan tag,anda boleh mengunakan semuanya dan membawa trafik kepada laman web anda. Ini adalah kerana anda boleh membuat tag apa sahaja yang anda mahu. Dalam SEO,anda mungkin terpaksa memilih satu keyword yang paling sesuai bagi satu page laman web/blog anda.

Tapi dengan tagging anda boleh mengunakan sebanyak mungkin keyword yang anda rasa anda ingin masukkan kepada laman web/blog anda. Dalam tagging optimization anda mungkin mendapat ranking yang tinggi di enjin carian dengan tag berlainan. Dengan satu post,anda boleh membawa trafik dari beberapa tag. Menarik bukan? Enjin carian tidak buat ranking berdasarkan tag, tapi dari algoritma yang kita langsung tak faham dan sangat kompleks. Tapi laman web bookmarking mengunakan tag untuk menguruskan kandungan laman web mereka. Kebanyakan laman web bookmarking ini mempunyai ranking yang baik di internet. Jadi ia akan membantu anda mendapat ranking yang baik dalam enjin pencari kerana mempunyai kaitan dengan mereka.

Bersambung lagi dalam entry akan datang…

Posted on

Top 5 Ways To Generate Low Cost Website Traffic

There is one hard and speedy administer in producing profits for your website: A unwavering flow of website traffic. If none goes to your site, it hardly bares a chance of producing an income. Many sites have endeavoured and went incorrect in doing so, and these results to the sites demise. It takes currency to continue an profits producing site; it also takes currency to generate money.
BUT, it doesn’t take a every component of caboodle of wealth to generate website traffic for your site.
Ever be amazed how does high beat sites convey traffic seal their site? Most of them are using tons of currency to convey the traffic to their sites, investing in many advertising campaigns and dissimilar types of marketing approaches and gimmickries. This is all worthwhile because, well, they are what they are now, high earning, high beating websites.
You don’t have to do this if you don’t truly have their resources. There are many ways to generate low charge website traffic without having to use what you don’t have or can’t afford. Many population have banked on high charge processes and have ended higher losing their shirt through it.
Here I prevailing to you the Top five ways to generate low charge website traffic that could assist your site a every component of lot. Even if you simply receive a small fraction of successful tenants in to customer ratio it immobile works particularly if you receive a high diagram of website traffic.
Exchange Links
This is a sure and proven method. Rarely would you suppose a site where there is no link to another site. Many webmasters are willing to exchange links with one another so that they could produce more public awareness come seal their sites. You’ll before long suppose and contact the unexpected upsurge of the traffic originating in to your site from other sites.
A principle prerequisite in switching links with other sites is having the same niche or content as the other site. They ought portion a regular subject so that there is continuity in the delivering of service and learning to what spare-time activities your aim traffic.
Exchanging links also strengthens your chances of bringing a high position in track down drive results. It is regular familiarity that track down drives ranks high sites that have inbound and outbound theme-related links. With a good position placement in the track down drives, you will generate more traffic in your website without the high costs.
Traffic Exchange

This is like switching links but on a dissimilar higher level. This may charge a bit more than switching or dealing links but could be organised cheaper because you receive to earn credits. You can exercise those credits after seeing others traffic, where you earn credits after someone spectacles yours.
Traffic exchange services are the seeing of another’s site or page. This is done vice versa where a site can exercise your sites contents and so can you to his or her site. You both superiority from each others actions to generate traffic. The other sites tenants can go to your pages and know more come seal your site as well as theirs. Once again the public awareness of your sites existence is boosted.
Write and Submit Articles
There are many e-zines and online encyclopedias in the World Wide Web which provides loose space for written material to be submitted. If you want to save expenditures, you can do the written material yourself. There are many freelance writers any person who are willing to write for you for a small compensation, but to save currency, it is educated to do those written material yourself.
Write written material that are themed along with the niche of your site. Write something that you have technical knowledge on so that after they read it, they can contact your familiarity come seal the subject and will be hopeful to go to your site. Write written material that produce tips and controls to the subject or niche your site has.
Include a resource box at the end of your written material that can link them to your site. Write a tiny come seal yourself and your site. If you deliver a candle, information-laden and interesting written material, they will go to your site for more.
Make a Newsletter.

This may utterances like hard task because of all the written material you may deficiency to exercise to build a newsletter but on the opposing, this is not so. There are many writers and sites that are willing to deliver loose written material as prolonged as they can receive their call in on your newsletter. This will also deliver loose advertising for them as well.
As your newsletter receives surpass round object, you can widen your public awareness and build an opt-in items that can usually visit your site.
Join Online Communities and Forums
This simply requires your time and none else. You can portion your familiarity and technical knowledge with many online communities as well as your website. You can receive loose advertising after you go to forums that have the same subject or niche with your site.
Share your two cents and let them see how knowledgeable you are with the subject. As you build your reputation, you also build the reputation of your site, making it a reputable and honest business that could be frequented and trusted by many people.
Posted on

Teknik Topi Kelabu (Greyhat) Dapatkan Backlink Percuma

Teknik sorok url anda untuk backlink!

Pada post kali ini, saya nak kongsikan sedikit teknik hitam kelabu bagaimana caranya mendapatkan backlink dengan membuat post samada di forum, comment wordpress, comment blogger mahupun comment di flickr!

Dalam erti kata lain, spam menyerang forum atau comment blog dan mendapatkan balik backlink kepada site anda dengan menggunakan icon “smiley” sebagai anchor text. Hidden link anda tidak akan di”notice” oleh orang lain tetapi ia akan banyak membantu sebagai salah satu cara dalam proses mengoptimasi enjin carian (SEO).

Pada zahirnya apa yang kamu dapat lihat pada icon smiley di bawah? hanya icon sahaja kan?

🙂

cuba mouse over pada icon tersebut dan click pada icon tersebut, nyatanya ia akan membawa kita kepada link url lain kan? menarik bukan teknik ni? anda boleh selitkan url anda di dalam post di forum forum yang anda sertai. anda juga boleh post di comment wordpress atau blogger.

Bayangkan apa yang anda boleh lakukan lagi dengan potensi yang didedahkan ni… hehehe… bagi mereka yang buat cookie stuffer, mungkin terpikir akan potensi teknik ini lagi kan?

Ok di bawah ni contoh code kalau kita nak letak di forum:

[URL=http://info.jemput.com] : ) [/url]

manakala di bawah ni pula code untuk comment di wordpress

🙂

dan juga di ruangan comment flickr (cuma gantikan dengan image icon smiley yang telah dihostkan ditempat lain)

”"

Senang bukan? bak kata nickflame, “to whitehaters, Why so serious about spam? Blackhatters are always a step ahead of you…

Posted on

Tools Percuma buat Backlink!

Salam semua,

Kali ini saya nak kongsikan bagaimana anda nak membuat backlink untuk website anda tanpa bersusah payah submit link web anda secara manual. Sebagaimana yang saya jelaskan sebelum ini, backlink adalah penting dalam menaikkan Page Rank di dalam website anda.

Ini dia perisiannya:

Software Ultimatum,  merupakan hadiah dari Frank Dang, seorang internet marketer antarabangsa yang yang berpengalaman dalam bidang SEO. 16 Tools untuk membina backlink dan menaikkan ranking website anda di Google & Yahoo.

Kini, anda tidak perlu promote susah-susah promosikan website anda dengan hantar komen/ membina link di laman direktori secara manual. Gunakan sahaja software ini dan trafik akan datang secara automatik!

Juga, bonus untuk anda sekiranya anda memperkenalkan website tersebut kepada orang lain:

Dapatkan segera di:

http://softwareultimatum.com/

Saya akan kongsi lagi produk-produk percuma dan tips- tips berguna pada entry akan datang.

Posted on

Produk Percuma dari IM Antarabangsa!

Saya ucapkan terima kasih kepada pembaca sekalian kerana terus setia bersama blog saya.

Oh, ya!

Disebabkan agak kekurangan masa untuk menulis artikel dan berkongsi tips dengan anda, saya mengambil inisiatif untuk Berkongsi dengan anda beberapa  IM antarabangsa untuk memberikan pembaca saya termasuk anda dengan pemberian produk percuma – tanpa kos!

Ini sebagai tanda penghargaan kepada anda kerana terus setia membaca blog saya.

Hadiah dari Hans Rostek: 15 perisian perniagaan internet: percuma untuk anda:

Dapatkan 15 tools internet marketing yang digunakan oleh kebanyakan otai IM antarabangsa untuk membina empayar perniagaan internet sepenuh masa!

Tools yang diberikan adalah seperti affilate generator, link analyzer, article spinner, content checker, coupon generator dan banyak lagi. Memang berbaloi produk yang diberikan adalah bernilai USD 1,115… Kini anda boleh milika dengan PERCUMA!

Dapatkan sekarang di sini!

Posted on

Bagaimana Nak Tahu Produk Scam?

Akhir-akhir ini, dah banyak saya perhatikan produk-produk digital yang dijual di internet. Tidak kiralah sama ada berbentuk ebook, video, perisian dan sebagainya. Ada yang nampak meyakinkan, tapi.. betulke produk ni betul-betul memberi kesan kepada penggunanya?

Di sini saya mencadangkan beberapa cara untuk anda mengetahui sama ada produk tersebut scam atau tidak. Antaranya:

Maklumat Tentang Produk Tersebut Tidak Jelas

Saya selalu perhatikan ada minisite yang menjual ebook informasi seperti “Buat duit dalam sejam sahaja” atau “RM 5000 duduk goyang kaki”. Namun, apa asas teknik yang digunakan? Affiliate ke? Tulis Ebook ke? MLM ke? PPL ke? Rahsia sangat ke sampai mereka tak beritahu apa asas yang digunakan? Pada pendapat saya, sekiranya produk tersebut terlalu berahsia, mungkin ebook tersebut mengandungi unsur scam atau penipuan. Jadi, berhati-hatilah sebelum anda membuat keputusan untuk membeli produk tersebut

Penulis/Penerbit Produk Tidak Mendedahkan Identiti Sebenar

Membina kredibiliti adalah penting dalam menjalankan apa-apa perniagaan, Justeru, adalah penting sekiranya penjual produk mendedahkan dirinya dikhalayak ramai. Namun, tidak semestinya beliau mesti memberi nombor telefon di dalam web jualan tersebut. Cukup sekadar memberi gambar penulis/penerbit dan sedikit biodata mengenai dirinya. Ini secara langsung akan memberi keyakinan kepada pelanggan untuk membeli produk tersebut. Namun, sekiranya identitinya dirahsiakan, mungkin penulis atau penerbit produk itu ada muslihat mereka sendiri supaya pelanggan tidak mencari mereka sekiranya berlaku apa-apa yang melibatkan produk yang dijual.

Produk Terlalu Hype

“Dengan menggunakan pil ini, anda dijamin akan turun 10kg dalam masa 3 hari.”

ataupun

“Anda akan dapat 5000 dalam masa 1 jam sahaja dengan produk ini!”

Nampak terlalu hype atau “janji-menggunung-tinggi” kan ayat-ayat sebegini? Sekiranya produk yang diberikan adalah too good to be true, adalah besar kemungkinan produk tersebut adalah scam. Hakikatnya, tiada yang terlalu mudah untuk kita mencapai sesuatu kejayaan di dalam sesuatu perkara. Yang penting, usaha yang berterusan dan bijak dalam mengambil langkah (work smart).

Sebenarnya, banyak lagi cara untuk kita mengenal pasti sama ada produk yang dipromosikan adalah scam atau tidak. Mungkin saya akan utarakan lagi teknik-teknik yang lain pada entry seterusnya. Akhir kata, selamat maju jaya!

Posted on

Definisi Pagerank dan Website PR10

Salam pembaca sekalian,

Apa itu Pagerank? Saya rasa ramai yang masih keliru mengenai maksud sebenar pagerank (PR). Namun, setelah anda membaca ruangan ini, sedikit sebanyak anda akan tahu kenapa pagerank cukup penting dan bagaimana anda boleh mengetahui pagerank website anda.

Pagerank adalah umpama alat pengukur bagi google dan pengunjung website/blog bagi tahap ‘kepopularan’ blog anda ini. PR mempunyai tahap ukuran dari 0-10, yang mana PR0 adalah yang paling rendah dan PR10 yang paling tinggi/popular. Semakin tinggi pagerank web/blog anda, maka akan semakin mudahlah bot dari search engine untuk ‘merayap’ (crawl) ke blog anda. Antara website yang memberi maklumat mengenai PR website anda ialah seperti http://www.prchecker.info/ dan http://www.checkpagerank.net/

Bagaimana google menentukan PR sesuatu website itu? Jawapannya amatlah rumit kerana google mempunya algorithm (pengiraan) nya sendiri untuk mendapatkan PR bagi sesuatu website tersebut. Anda boleh merujuk lebih lanjut di sini.

Semakin tinggi juga pagerank anda, makin mudahlah pengunjung untuk memberikan komen di website/blog anda, kerana mereka juga mendapatkan pautan balik (backlink) dari blog anda. Ini samalah juga seperti sambil menyelam sambil menangkap ikan.. hahahahha!

Berikut merupakan senarai website yang mendapat pagerank 10 (PR10). Wikipedia pernah list kan website ni suatu masa dulu. Tapi atas sebab tertentu, list tersebut telah pun dibuang oleh Wikipedia.

Setakat ni ada 14 domain yang mendapat PR10. Kalau ada yg nak tambah boleh lah hantar di ruangan komen ni ye

Senarai PR10 websites:

www.google.com – Google Search
www.w3.org – World Wide Web Consortium
www.usa.gov – US Goverment website
www.adobe.com – Adobe Systems, software company.
www.india.gov.in – National Portal of India
www.hhs.gov – US Dept of Health and Human Services
www.recovery.gov – U.S Government recovery board
www.gov.cn – Chinese Government Website
search.theeuropeanlibrary.org – European Library
www.europeana.eu – Multi-lingual online collection of from European museums, libraries & archives
www.cnn.com – CNN website
www.miibeian.gov.cn – China Ministry of Information Industry
www.privacymark.jp – Japan PrivacyMark System

Berusahalah supaya kita boleh dapat PR yg tinggi macam ni (PR3 – 4 pun dah kira ok dah)

p/s: facebook.com & wikipedia.org mendapat PR9. Ketika artikel ini ditulis, website ini baru mendapat PR2.

Posted on

Free Jer Dapat Blog of the Day Award!

Terima kasih pada Blog of the Day Awards atas anugerah ini pada laman blog saya.

blog of the day

Anda nak blog anda byk dapat trafik? Hanya dengan calonkan web anda dalam blog ini. Letak kan laman blog anda dalam komen untuk post terbaru blog tersebut. Kemudia mereka akan senaraikan blog anda untuk dinilai oleh para juri mereka.

Terima kasih kepada anda yang terus menyokong saya!