Posted on

5 Cara Berkesan Untuk Tarik Fans Kat Facebook Page Anda

FB Viralism

Kali ni saya nak kongsikan cara power dan efektif untuk tarik fans ke
page bisnes anda.

Ada pelbagai cara kalau nak tarik fans yang ramai untuk fanpage
bisnes anda. Tapi saya betul-betul nak anda follow je ape yang saya
bagitau ni.

#1 – Blog

Jika anda mempunyai blog, gunakan ia sebaik mungkin untuk mendapatkan
fans.

Caranya sama ada anda menulis satu post khas mengenai Facebook Page
anda, letak link FB Page di mana-mana bahagian blog, ataupun gunakan
‘widget’ yang disediakan oleh Facebook.

#2 – Youtube

Hasilkan video yang berinformasi, menghiburkan dan santai. Tempoh
video tidak perlu terlalu panjang. Sudah cukup sekitar 1 hingga 3
minit sahaja.

Pada bahagian ‘description’, letak link ke Facebook Page. Youtube
adalah enjin carian kedua yang digunakan oleh pengguna Internet untuk
mencari sesuatu maklumat.

Selalunya saya akan gunakan platform Screen-O-Matic untuk rakam video
informasi ni. Setelah rakam, integratedkan video anda tu ke akaun
Youtube anda.

#3 – FB Ads

Inilah kaedah yang terbaik, paling berkesan dan paling cepat
menghasilkan jumlah fans yang banyak. Ada pemilik Fan Page mendapat
ribuan fans dalam masa sehari dua sahaja.

Mengapa FB Ads memberikan hasil sebegini besar? Salah satu sebabnya
adalah, pengiklanan ini adalah lebih targeted dan berjuta-juta rakyat
Malaysia aktif menggunakan Facebook.

#4 – Advertorial atau Review

Keluarkan sedikit kos untuk bisnes kita diulas oleh mana-mana
blogger. Cari blog yang berkaitan dengan bisnes kita dan hubungi
pemilik blog itu.

Tanya mereka jumlah caj yang mereka kenakan untuk satu ulasan di blog
mereka. Ulasan itu sama ada mengenai produk, Fan Page ataupun bisnes
kita.

Anda juga boleh cuba mesej kepada pemilik-pemilik fanpage yang
mempunyai LIKE yang banyak dan tanyakan soalan tentang cas untuk
iklankan fanpage anda kepada Fans mereka..

#5 – Cara yang terakhir yang tak patut saya dedahkan…

Ini yang terakhir, saya tak mampu nak sembunyikan sesuatu yang
berharga dan diperlukan oleh usahawan online seperti anda.. Ini adalah
cara paling berkesan sekali setakat ini:

Klik sini: https://itsferd.com/fbviral

Semoga perkongsian ini menjadikan bisnes anda ke level yang
seterusnya.

Posted on

5 Cara Mudah Untuk Menjana Pendapatan di Facebook

Salam sejahtera semua,

Baca artikel saya kali ini sekiranya anda merupakan salah seorang penjual di Facebook ataupun baru berjinak-jinak dalam perniagaan di FB.

Menjual di Facebook: Lima Teknik Mudah untuk Mendapat Sales

menjual di facebook

1. Berikan tempoh ataupun kuota terhad. Contohnya, “jualan dibuka selama 3 hari sahaja”, dan “jualan istimewa ini akan ditutup setelah cukup 30 orang pembeli.”

2. Lakukan Follow Up kepada yang telah bertanya / berminat. Jika kita telah memberi maklumat kepada mereka yang berminat tetapi mereka tidak membuat pembelian, maka lakukan follow up, iaitu menghubungi mereka semula. Tanya mereka, apakah yang boleh kita bantu, atau adakah mereka mempunyai sebarang pertanyaan / kemusykilan, atau ingatkan kembali kepada mereka tarikh tamat jualan.

3. Pastikan mereka yang Like Page anda adalah yang benar-benar “targeted” (berpotensi), iaitu sesuai dengan produk yang kita jual. Tiada guna kita mempunyai 10 ribu Likes, tetapi mereka bukanlah individu yang berminat.

4. Buat FB Ads dan target mereka yang sudah Like Page anda sahaja. Penting untuk kita tahu, post FB Page biasanya akan dilihat oleh sekitar 20% orang yang Like FB Page kita. Jadi untuk memastikan semua ataupun sebahagian besar mereka nampak post jualan kita adalah dengan menggunakan FB Ads.

5. Gunakan gambar produk atau gambar perniagaan yang jelas, menarik dan profesional. Anda boleh hasilkan sendiri, dapatkan perkhidmatan jurugambar yang pakar, ataupun minta pihak pembekal menyediakannya.

Mungkin banyak lagi strategi yang boleh anda gunakan untuk meraih jualan yang banyak di Facebook. Namun, 5 teknik ini sahaja sudah mampu untuk meraih pendapatan 5 angka sebulan.

Anda suka artikel ini? Silakan share di Facebook anda dengan klik button FB likes di atas 🙂

 

 

Posted on

Kuasa Fokus dalam Bisnes di Facebook

Dalam artikel ini, kita akan perhalusi satu
faktor kejayaan dalam perniagaan di Facebook,
iaitu “fokus”.

Seni Pemasaran FB

Fokus bermaksud tidak melakukan perkara yang
tidak berkaitan dan yang tidak dirancang.
Kita hanya melakukan perkara dan tindakan
yang mengarah kepada hasil yang disasarkan.

Contohnya kita mahu hasil RM700 sehari
melalui jualan di Facebook. Maka apakah
tindakan dan usaha yang perlu dilakukan?

Untuk berjaya berniaga di Facebook ataupun
berjaya melakukan pemasaran bisnes di Facebook,
terdapat beberapa perkara yang perlu kita ambil serius:

1. Fokus pada satu kategori produk sahaja untuk satu Facebook fanpage

Contohnya, untuk Facebook Page A, kita hanya jual
produk pakaian wanita sahaja, manakala di Facebook Page B,
kita jual produk pakaian untuk lelaki dewasa.
Begitulah bagi lain-lain jenis produk.

Tujuan kita fokus satu jenis produk pada satu page
adalah agar prospek tidak keliru dan kita pula mudah
menguruskan jualan dengan lebih lancar. Selain itu,
proses pemasaran seperti melalui pengiklanan Facebook Ads
akan lebih fokus dan menumpu.

2. Fokus pada pelam perniagaan

Umpama pasukan tentera dalam satu peperangan kalah
dan menang di medan peperangan, sudah pasti mereka
akan berbekalkan perancangan dan strategi tersendiri.

Apakah yang akan berlaku apabila mereka tidak mengikuti
strategi yang telah ditetapkan? Sudah pasti pasukan itu
akan kacau bilau, hilang tumpuan dan akhirnya boleh kecundang.

Begitu juga kita dalam perniagaan di Facebook.

Apabila kita telah mempunyai perancangan yang telah
jelas dan teratur, tanggungjawab kita adalah mengikut
perancangan itu sepenuhnya.

Lakukan tindakan yang dirancang mengikut caranya
dan pada masa yang ditetapkan.

3. Elak libatkan diri dalam perbincangan yang sia-sia.

Betapa ramai usahawan yang mahu menjadi ‘hero’ di
Facebook dengan menulis hal-hal politik, isu semasa
dan sebagainya. Tiada halangan untuk itu, tetapi
apabila kita sudah terlebih sudu daripada kuah,
kita akan rugi.

Perniagaan kita akan terabai, perancangan hanya tinggal
perancangan, dan banyak lagi kerugian akan berlaku.

Elakkan terlibat dengan perbincangan isu-isu semasa dan politik
di Facebook. Perbincangan sebegini di Facebook akan menjadi
sia-sia tanpa ada kawalan dan tujuan yang satu. Jika anda
mahu terlibat dengan politik semasa dan seumpamanya,
medan sebenar adalah di dunia nyata, bukan di Facebook.

Banyak menulis isu-isu panas di Facebook hanya akan
menimbulkan ketegangan , selain banyak maklumat yang
ditokok tambah dan diselewengkan. Selain itu, biar pihak
yang lebih arif sibuk dengan sesuatu isu. Tugas kita pula
adalah menjana ekonomi diri sendiri, keluarga dan negara.

Setkan minda, apabila kita berada di Facebook, tujuan
kita hanyalah satu, iaitu untuk bisnes sahaja. Apabila
kita serius untuk fokus, kita bukan sahaja meraih kejayaan
untuk diri sendiri, malah mampu memberi inspirasi kepada
orang lain.

Ini juga usaha dakwah dan perjuangan, secara halus.

Sekiranya anda mahukan teknik yang lebih power dalam FB, apa kata anda dapatkan panduan Seni Pemasaran FB sekarang


Moga maju jaya!