Lubuk Jana Wang di Youtube?

Buat Duit Youtube

Anda mungkin biasa melayari laman web YouTube untuk menonton video-video yang terdiri daripada pelbagai kategori. Mungkin anda menonton video klip lagu, ceramah agama, kelas pendidikan atau cara-cara menggunakan sesuatu perisian atau produk.

Tahukah anda YouTube adalah antara lubuk promosi utama untuk seseorang usahawan internet boleh menjana pendapatan lumayan?

Tanpa mengira sekiranya anda mempromosi produk sendiri, ataupun produk affiliate, anda tidak boleh mengabaikan kaedah promosi melalui YouTube. Ini adalah kerana terdapat sebab-sebab di bawah:

Trafik yang Tinggi

Portal YouTube mempunyai trafik yang unik dan tinggi. Sekiranya anda membuat carian di Google, anda akan dapati di laman pertama keputusan carian akan terdapat beberapa video daripada Youtube. Tidak hairan kenapa perkara ini berlaku, ia adalah kerana YouTube dimiliki oleh Google. Oleh itu, video-video do Youtube mudah mendapat ranking yang baik di enjin carian Google.

Persaingan Tempatan Masih Kurang

Ramai usahawan internet membina laman web statik ataupun blog berbentuk teks, tetapi tidak ramai yang menerokai potensi video. Dalam keadaan ini, anda mudah menembusi pasaran video YouTube kerana belum ramai yang menyedari potensi kaedah ini.

Kos Pemasaran Masih Rendah

Kos pemasaran YouTube mungkin percuma atau paling rendah di kalangan kaedah promosi yang lain. Untuk menghasilkan video sebelum dimuatkan ke YouTube, anda tidak memerlukan kos yang tinggi. Bahkan, anda boleh menggunakan perisian percuma yang boleh didapati daripada internet! Apabila video tersebut telah siap, anda boleh terus memuatkan ke YouTube juga secara percuma!

Namun, bagi pemasaran Youtube ini, pastikan anda mengetahui bagaimana cara untuk upload video Youtube!

Baiklah, kini anda sudah tahu potensi menggunakan kaedah promosi YouTube untuk bisnes internet anda. Untuk artikel yang akan datang, saya akan berikan tip-tips yang power untuk anda untuk melakukan promosi video melalui portal Youtube.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published.