Posted on 2 Comments

5 Cara Mudah Untuk Menjana Pendapatan di Facebook

Salam sejahtera semua,

Baca artikel saya kali ini sekiranya anda merupakan salah seorang penjual di Facebook ataupun baru berjinak-jinak dalam perniagaan di FB.

Menjual di Facebook: Lima Teknik Mudah untuk Mendapat Sales

menjual di facebook

1. Berikan tempoh ataupun kuota terhad. Contohnya, “jualan dibuka selama 3 hari sahaja”, dan “jualan istimewa ini akan ditutup setelah cukup 30 orang pembeli.”

2. Lakukan Follow Up kepada yang telah bertanya / berminat. Jika kita telah memberi maklumat kepada mereka yang berminat tetapi mereka tidak membuat pembelian, maka lakukan follow up, iaitu menghubungi mereka semula. Tanya mereka, apakah yang boleh kita bantu, atau adakah mereka mempunyai sebarang pertanyaan / kemusykilan, atau ingatkan kembali kepada mereka tarikh tamat jualan.

3. Pastikan mereka yang Like Page anda adalah yang benar-benar “targeted” (berpotensi), iaitu sesuai dengan produk yang kita jual. Tiada guna kita mempunyai 10 ribu Likes, tetapi mereka bukanlah individu yang berminat.

4. Buat FB Ads dan target mereka yang sudah Like Page anda sahaja. Penting untuk kita tahu, post FB Page biasanya akan dilihat oleh sekitar 20% orang yang Like FB Page kita. Jadi untuk memastikan semua ataupun sebahagian besar mereka nampak post jualan kita adalah dengan menggunakan FB Ads.

5. Gunakan gambar produk atau gambar perniagaan yang jelas, menarik dan profesional. Anda boleh hasilkan sendiri, dapatkan perkhidmatan jurugambar yang pakar, ataupun minta pihak pembekal menyediakannya.

Mungkin banyak lagi strategi yang boleh anda gunakan untuk meraih jualan yang banyak di Facebook. Namun, 5 teknik ini sahaja sudah mampu untuk meraih pendapatan 5 angka sebulan.

Anda suka artikel ini? Silakan share di Facebook anda dengan klik button FB likes di atas 🙂

 

 

Posted on 7 Comments

Strategi dan Teknik Rahsia Pelancaran Produk: Siri 2

Salam sejahtera,

Dalam artikel yang lepas, saya sudah kupas strategi awal dalam pelancaran produk di internet. Kali ini saya sambung semula bagaimana anda boleh tingkatkan lagi penjualan produk melalui strategi yang saya bentangkan di bawah:

Sambungan daripada artikel ini: http://itsferd.com/strategi-pelancaran-produk-melalui-internet

5. Jemput JV dan pasang perisian affiliate
Anda juga boleh menjemput rakan kongsi (JV) untuk bantu mempromosi jualan produk digital tadi. Sekiranya ini berlaku, sudah tentu anda perlu memasang sistem affiliate ke dalam laman web jualan. Atau sekiranya anda memilih untuk melantik JomNiaga.com sebagai ejen tempahan, mereka juga boleh membantu dari segi affiliate kerana ahli berdaftar dengan JomNiaga.com boleh mendaftar sebagai affiliate untuk mempromosi produk anda. Dengan menggunakan strategi ini, anda meluaskan prospek jualan produk kerana terdapat ejen-ejen affiliate yang membantu anda membuat promosi. Bagi tujuan ini, sudah tentu anda perlu memberi sebahagian hasil jualan melalui link affiliate ini untuk membayar komisen kepada affiliate.

6. Borang opt-in dan sistem autoresponder
Selanjutnya, anda perlu menyediakan borang opt-in di laman web jualan bagi memudahkan pelawat menyertai senarai subscriber anda. Bagi tujuan ini, anda memerlukan akaun autoresponder yang kukuh bagi menampung jumlah subscriber berserta emel-emel promosi yang anda muatkan ke dalam sistem tersebut. Dengan menggunakan strategi ini, anda boleh memulakan kempel pemasaran emel dengan berhemah dan meningkat prospek penghasilan jualan.

7. Promosi online dan offline
Sesudah itu, anda boleh mulai fokus untuk mempromosi produk digital melalui kaedah promosi online seperti blogging, pemasaran forum, Adwords dan sebagainya. Anda juga boleh memilih untuk mempromosi secara offline, seperti brosur dan ruangan iklan di dalam akhbar tempatan. Apa jua kaedah yang anda pilih, tujuannya hanya satu, untuk meyakinkan pelanggan bahawa produk anda boleh memenuhi keperluan dan menyelesaikan masalah mereka.

8. Sediakan team sokongan
Akhir sekali, dan ia juga antara strategi penting dan pelancaran produk, iaitu menyediakan team sokongan untuk menjawab sebarang persoalan yang dikemukakan oleh pelanggan anda. Mereka mungkin menghadapi masalah untuk mula menggunakan produk tersebut, atau terdapat sebarang kaedah penggunaan yang mereka tidak jelas. Dengan mempunyai team sokongan sendiri, anda boleh menjaga setiap seorang pelanggan dan mungkin mengekalkan mereka sebagai pelanggan setia untuk produk-produk lain selepas ini.

Itulah dia, lapan tip ringkas sebagai strategi untuk pelancaran produk terkini anda. Sekiranya anda ikuti sahaja langkah-langkah ini, maka potensi anda untuk mengaut keuntungan yang maksima adalah lebih tinggi. Selamat mencuba!

Posted on 12 Comments

Strategi Pelancaran Produk Melalui Internet

Setelah menyiapkan sesebuah produk, dan menetapkan harga sewajarnya, anda boleh terus memasarkan produk tersebut dan mengaut hasil jualan daripada penjualan tersebut. Namun, tanpa strategi pelancaran produk yang teliti melalui internet, anda mungkin menerima hasil yang sederhana, ataupun sekiranya tersilap langkah, mungkin tidak berjaya membuat sebarang jualan langsung.

pelancaran produk

 

Ikuti beberapa langkah berikut untuk melancarkan produk sebagai strategi untuk menghasilkan jualan dan potensi mengaut keuntungan maksima daripada pelancaran produk anda.

1. Sediakan pakej yang menarik – produk utama + bonus
Langkah pertama sudah tentu untuk menyiapkan pakej produk yang menarik. Lazimnya sesebuah pakej akan mengandungi produk utama seperti ebook, video dan lain-lain, dan juga bonus. Bonus ini adalah percuma dan diberikan untuk mengukuhkan lagi aplikasi produk utama sebantar tadi.

2. Upah penulis surat jualan
Selanjutnya anda perlu mengupah penulis surat jualan profesional. Penulis surat jualan kebiasaannya berpengalaan menyediakan surat jualan yang berupaya menarik minat pelawat melakukan pembelian melalui laman web jualan terbabit. Sebagai alternatif, anda boleh juga menyediakan surat jualan sendiri sekiranya anda mahir. Dengan cara ini, anda dapat jimat kos upah penulis surat jualan tapi pada masa yang sama, anda mungkin perlu meluangkan masa untuk belajar ilmu copywriting serta menyesuaikan ilmu tersebut dalam konteks produk fizikal.

3. Desain laman web yang profesional
Anda juga memerlukan sebuah laman web jualan yang profesional. Sekiranya anda berkemahiran, anda bolehlah menyiapkan laman web ini sendiri. Namun, sekiranya anda tidak mempunyai kemahiran untuk mendesain laman web, ataupun mempunyai banyak urusan lain yang memerlukan fokus, anda boleh mengupah seseorang pereka laman web untuk membina suatu laman web untuk anda.

4. Sistem tempahan yang baik
Selain itu, anda juga memerlukan sistem tempahan yang baik bagi memudahkan pelanggan membuat tempahan produk. Sekiranya anda memilih untuk menguruskan sendiri urusan tempahan, bolehlah anda memasang sistem ini di laman web jualan. Atau sekiranya anda memilih untuk melantik ejen tempahan, anda boleh memilih sistem seperti JomNiaga.com untuk menyelaras tempahan dan pembayaran.

Inginkan strategi pelancaran produk lagi? Bersambung di artikel akan datang..

Posted on 3 Comments

Kepentingan dan Kelebihan Backlink pada Laman Web

Apa itu Pautan atau Backlink Laman Web?

Pautan backlink adalah antara satu strategi SEO yang penting. Backlink bermaksud pautan dari laman web lain kepada laman web anda. Ia juga dikenali sebagai pautan masuk atau inbound. Lagi banyak pautan backlink kepada sesebuah laman web, lebih tinggi populariti dan ranking laman web tersebut.

Kepentingan backlink

Backlink amat penting untuk menentukan ranking laman web anda untuk sesuatu kata kunci carian. Sebagai contoh, apabila seseorang memasukkan kata kunci carian di Google, Google akan mengira bilangan backlink berkualiti dan bermerit tinggi bagi sesebuah laman web. Lagi banyak backlink, lebih tinggi kedudukan laman web tersebut di laman keputusan enjin carian.

Namun awas, anda tidak mahukan banyak backlink sekiranya backlink itu datang daripada laman web yang tidak relevan dengan laman web anda. Sebagai contoh, kata kunci bagi laman web anda adalah ‘kek coklat’ dan backlink yang anda terima pula daripada laman web yang tidak berkaitan dengan niche anda, seperti laman web lucah dan sebagainya. Dalam situasi ini, Google mungkin mengenakan denda kepada laman web anda dengan menurunkan ranking dalam enjin carian.

Strategi Backlink yang berkualiti

Berikut merupakan teknik untuk menghasilkan backlink yang bermutu tinggi dan supaya tidak dipandang remeh oleh Google:

1. Tulis artikel dan hantar ke direktori artikel

Strategi backlink paling utama dan lazimnya tidak melibatkan sebarang kos adalah dengan melakukan pemasaran artikel. Anda boleh menulis artikel dan menghantarnya ke laman web direktori artikel seperti EzineArticles dan lain-lain. Di penghujung artikel, anda mesti menulis profail ringkas diri sebagai penulis berserta link ke laman web asal anda. Apabila ada pelawat yang membaca artikel tulisan anda, dan mereka inginkan maklumat lanjut, sudah tentu profail ringkas itu tadi memudahkan mereka untuk klik dan mereka dibawakan ke laman web asal anda.

2. Jadi penulis jemputan di blog dan laman web lain

Selain itu, anda juga boleh menulis artikel untuk dipaparkan di blog dan laman web lain. Ini adalah kaedah backlink yang baik kerana bukan sahaja URL laman web anda ada dinyatakan di hujung artikel tadi untuk dipaparkan bagi tujuan backlink. Anda juga ‘meminjam’ secara sah trafik yang datang ke blog dan laman web tersebut.

**Nak lagi strategi backlink? bersambung dalam artikel akan datang**

Posted on 1 Comment

Ulasan Kerjaya Dari Rumah: Bina Empayar IT dari Bilik Tidur Anda

Mungkin ramai yang anggap topik kali ini agak ‘hype’ dan bunyinya seperti skim cepat kaya.

Namun setelah saya baca testimoni daripada pelanggan beliau, saya yakin produk ini bukan scam atau skim cepat kayap yang minta kita melabur RM200 dan duduk membuta di rumah. Saya amat terpanggil untuk memberi review mengenai produk Kerjaya Dari Rumah ini.

Produk digital atau ebook “Kerjaya dari Rumah” ini merupakan produk solid dari pengalaman seorang yang biasa-biasa kepada seorang konsultan IT yang luar biasa.

Walaupun beliau tidak memiliki sebarang sijil atau ijazah dalam bidang IT!

Memperkenalkan..

kerjaya dari rumah

Klik di sini untuk info lanjut: Peluang Kerjaya Dari Rumah

Produk terbaru daripada saudara Nik Mohd Zufadhli ini sangat sesuai bagi yang berminat untuk bekerja dari rumah secara part time atau full time.

Jika anda ingin memperoleh pendapatan RM 5,000 sehingaa RM 12,000 sebulan, dan anda tidak kisah untuk bekerja sebagai IT Consultant dengan hanya di rumah, kerjaya ini sangat sesuai untuk anda.

Dengan membantu perniagaan-perniagaan yang menghadapi masalah di dalam pemasaran, anda dapat menjana pendapatan yang lumayan ini.

Anda tak mahir di dalam pemasaran Internet dan IT?

Jangan risau, anda boleh pelajari segala langkah mudah yang diterangkan dalam ebook tersebut serta berikan tugas teknikal kepada pihak lain.

Macam mana caranya? Semuanya didedahkan secara terperinci dalam ebook ini 😉

Klik di sini untuk info lanjut: Peluang Kerjaya Dari Rumah

Apa yang anda hanya perlu lakukan adalah:

  • – Mencari pelanggan,
  • – Pastikan mereka mengambil pakej perkhidmatan anda,
  • – Berikan kerja teknikal kepada pihak lain dan
  • – Kutip keuntungan anda.

Semudah itu sahaja!!

Jika anda sedang mencari peluang kerjaya atau ingin membuat duit secara sambilan, inilah kursus yang anda perlukan..

Peluang sentiasa tersedia untuk anda..

“Bisnes in the Box” untuk anda sekarang!

Biz In the Box

Dapatkan sekarang di sini: Peluang Kerjaya Dari Rumah

Posted on 2 Comments

Soal Jawab Perniagaan Internet – Bahagian 1

Salam sejahtera,

Pada awal Mei yang lepas, saya ada menghantar satu emel kepada subscriber saya sekiranya mereka mempunyai permasalahan mengenai perniagaan internet. Alhamdulillah, respon yang saya terima tidak kurang hebatnya dan kebanyakkan dari mereka memberikan soalan yang bernas dan baik. Saya akan beberapa soalan yang diberikan dengan ilmu yang saya ada. Ikuti soal-jawab perniagaan internet di bawah ini:

Soalan 1.
Saya pun masih lagi mencari pendapatan sampingan, dan sekarang ni masih lagi juga buat marketing untuk satu produk MLM

Jawapan: Terima kasih atas soalan, tahniah kerana mempunyai semangat jati diri untuk menjana pendapatan sampingan. Apa yang penting saudara mempunyai passion terhadap bidang tersebut dan fokus apa yang anda lakukan.
Untuk produk MLM yang saudara promosikan, pastikan saudara mempromosikan manfaat produk tersebut, bukan manfaat daripada menyertai skim MLM tersebut. Kerana jika anda mempromosikan kelebihan MLM tersebut dari segi kewangan
maka secara dasarnya anda boleh dicop sebagai skim cepat kaya ataupun skim piramid. tidak dapat dinafikan banyak produk MLM yang bagus namun disebabkan janji-janji agen yang mementingkan manfaat kewangan berbanding produk, perniagaan MLM tersebut cepat jatuh.

Soalan 2.
Saya Mempunyai tajuk cadangan untuk saudara kongsikan:

  • – Cara mendapat “leads” yang berkesan.
  • – Viral blogging cara berkesan.
  • – SEO blog post berkesan.
  • – Cara mendapat trafik serta tukar trafik kepada jualan.

Jawapan: Insya Allah, setiap tajuk ini saya akan bincangkan dengan lebih terperinci untuk entri yang akan datang.

Soalan 3
Boleh saudara berikan panduan internet marketing, cara berblogging dan cara marketing di forum?

Jawapan: Untuk panduan pemasaran internet dan cara berblogging, saya banyak kongsikan di artikel yang lepas dan pemasaran forum saya akan berikan dalam satu entri khas.

Soalan 4
Bagaimana untuk menjalankan pemasaraan internet yang bergerak secara berkumpulan dan saling membantu?

Jawapan: Untuk soalan ini, saya sangat sarankan supaya anda menyertai mana-mana seminar perniagaan internet yang dijalankan oleh ikon IM. Dari situ, anda boleh membina jaringan perniagaan dan siapa tahu anda boleh membina team anda sendiri?
Saya sendiri pernah membina jaringan network melalui seminar atau kursus yang saya sertai 🙂

Soalan 5.
Saya sekarang sedangan membuat insurans/takaful. Boleh bagi idea bagaimana untuk mempromosikan bisnes tersebut di internet?

Jawapan: Banyak cara anda boleh mempromosikan bisnes takaful, antaranya melalui blog, video dan juga sosial media seperti di Facebook. Ceritakan manfaat yang prospek akan peroleh sekiranya mereka mendapatkan plan takaful dari anda. Kemudian bina fanpage Takaful anda sendiri dan rajin-rajinkan untuk pos mengenai tips tips plan takaful yang anda tahu. Gunakan FB ads untuk menarik banyak like dan mengumpul banyak prospek. Tunggu dan lihat hasilnya.

Sekian sahaja untuk kali ini. Saya akan sambung dalam emel yang akan datang.

Posted on 3 Comments

Instagram Sebagai Medium Pemasaran (Bahagian 2)

Strategi Pemasaran Instagram


Dalam artikel yang lepas, saya dah kongsikan kepada anda kelebihan melalakukan pemasaran melalui instagram.

Kempen pemasaran ini masih baru dan tak ramai yang melakukannya lagi. Namun, hasil yang diterima agak mengkagumkan memandangkan kebanyakkan pengguna kini memiliki smartphone dan mempunyai aplikasi instagram di dalamnya.

Bagaimana memulakan kempen pemasaran melalui Instagram? Ikuti strategi yang diberikan di bawah ini:

1. Dapatkan akaun dan kemaskini profail

Perkara pertama yang anda perlu lakukakan adalah untuk mendapatkan akaun Instagram melalui aplikasi di telefon pintar anda. Kemudian anda perlu mengemaskini profail dan memuatkan gambar profail supaya sekiranya ada orang yang ingin mengetahui mengenai gambar-gambar yang dimuatkan tadi, mereka boleh menyemak di ruangan profail.

2. Kerap memuat naik imej produk diselangi dengan imej berkaitan

Kemudian anda bolehlah mula memuat naik imej produk atau perkhidmatan yang dipromosikan. Namun awas, imej jualan tidak boleh dimuatkan terlalu kerap untuk tidak membosankan rakan-rakan Instagram yang lain. Oleh itu, sebagai tip, anda bolehlah memuatkan gambar-gambar lain yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan anda serta berkongsi maklumat bermanfaat dengan mereka. Kemudian baru anda selangkan dengan gambar jualan itu tadi.

3. Lancarkan peraduan untuk mendapatkan lebih ramai pengikut

Untuk mendapatkan lebih ramai peminat, anda boleh melancarkan peraduan. Sebagai contoh, sesiapa yang memberikan komen paling kreatif untuk gambar-gambar tertentu akan mendapat produk percuma dan sebagainya. Ini akan menggalakan orang lain untuk menjadi pengikut akaun Instagram anda dan mereka akan meninggalkan komen bagi tujuan memenangi peraduan yang dilancarkan.

4. Berikan pengikut anda kod promosi

Dari semasa ke semasa, anda juga boleh memberikan kod promosi kepada rakan-rakan Instagram. Jangan lupa untuk meletakkan tarikh sah untuk kod tersebut, supaya tempoh sah yang terhad akan menyebabkan rakan-rakan anda teruja untuk melakukan pembelian dengan segera bagi membolehkan mereka menggunakan kod promosi itu tadi.

5. Beri penghargaan kepada pengikut anda

Selanjutnya, anda perlu menunjukkan penghargaan kepada pengikut anda. Sebagai contoh dengan menunjukkan di profail anda gambar-gambar mereka yang menarik perhatian, membalas komen mereka ataupun berkongsi gambar dari akaun Instagram mereka dari semasa ke semasa. Dengan cara ini, mereka akan merasa dihargai, di samping anda mengukuhkan penjenamaan perniaagaan internet dengan menggunakan medium Instagram.

6. Promosikan akaun Instagram anda secara online dan offline

Akhir sekali, sudah tentu anda kena promosikan nama profail Instagram secara online dan juga offline. Sekiranya secara online, bolehlah anda memasukkan link profail anda di laman web serta media sosial yang lain seperti Facebook, Twitter dan Google+. Manakala sekiranya secara offline pula, anda boleh memasukkan.
Itulah dia, sedikit perkongsian ringkas mengenai strategi pemasaran menggunakan aplikasi Instagram.

Selamat mencuba!

Location:Jalan Pahang,Kuala Lumpur,Malaysia

Posted on 3 Comments

Buat Duit Dengan Personal Coaching

Strategi Perkhidmatan Personal Coaching


Untuk kali ini saya akan kongsikan kepada anda salah satu lagi model bisnes internet yang boleh di bawa ke dunia offline.

Model Bisnes Personal Coaching (PC) ini walaupun masih kurang demand, namun marginnya agak tinggi, kerana kebiasaannya PC akan dicaj antara RM300-1000 bagi satu sesi. Setiap sesi biasanya akan berjalan selama 2-4 jam.

Terdapat pelbagai model bisnes internet di luar sana. Setiap satunya mempunyai potensi untuk menjana wang besar bagi seseorang usahawan internet. Salah satu model bisnes yang semakin popular adalah dengan menawarkan personal coaching untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman.

Kelebihan Personal Coaching

Perkongsian yang Fokus
Pertama, personal coaching membolehkan perkongsian ilmu secara fokus kepada individu atau sekumpulan kecil individu. Ini sudah tentu antara daya penarik untuk mendapatkan pelanggan kerana coaching tersebut akan fokus kepada situasi atau masalah mereka, dan bukannya diskusi umum.

Fleksibel
Kedua, masa, tempat dan peraturan personal coaching adalah fleksibel kerana ia melibatkan seorang trainer dan kumpulan kecil individu. Sebagai seorang trainer, anda akan dilihat sebagai seorang yang prihatin kerana mempertimbangkan permintaan pelanggan pada masa dan tempat yang mereka inginkan.

Harga Ditentukan Sendiri
Dan ketiga, anda boleh menetapkan sendiri harga untuk sesuatu sesi atau siri personal coaching berdasarkan pengetahuan dan pengalaman anda. Dengan melakukan promosi yang efektif, anda berpotensi menjadi seorang trainer yang disegani dan mendapat permintaan tinggi di kalangan pelanggan anda.

Untuk artikel akan datang, saya akan kongsikan bagaimana memulakan personal coaching bagi seseorang usahawan internet. Sekian sahaja untuk kali ini.

Posted on Leave a comment

Strategi Pemasaran melalui Instagram

teknik pemasaran instagram

Dalam artikel yang lepas, saya sudahpun menghuraikan secara ringkas apa itu Instagram dan kelebihan melalkukan pemasaran melaluinya.

Untuk artikel kali ini, saya ingin menjelaskan bagaimana anda boleh jana pendapatan melaluinya.

Bagaimana memulakan kempen pemasaran melalui Instagram

1. Dapatkan akaun dan kemaskini profail
Perkara pertama yang anda perlu lakukakan adalah untuk mendapatkan akaun Instagram melalui aplikasi di telefon pintar anda. Kemudian anda perlu mengemaskini profail dan memuatkan gambar profail supaya sekiranya ada orang yang ingin mengetahui mengenai gambar-gambar yang dimuatkan tadi, mereka boleh menyemak di ruangan profail.

2. Kerap memuat naik imej produk diselangi dengan imej berkaitan
Kemudian anda bolehlah mula memuat naik imej produk atau perkhidmatan yang dipromosikan. Namun awas, imej jualan tidak boleh dimuatkan terlalu kerap untuk tidak membosankan rakan-rakan Instagram yang lain. Oleh itu, sebagai tip, anda bolehlah memuatkan gambar-gambar lain yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan anda serta berkongsi maklumat bermanfaat dengan mereka. Kemudian baru anda selangkan dengan gambar jualan itu tadi.

3. Lancarkan peraduan untuk mendapatkan lebih ramai pengikut
Untuk mendapatkan lebih ramai peminat, anda boleh melancarkan peraduan. Sebagai contoh, sesiapa yang memberikan komen paling kreatif untuk gambar-gambar tertentu akan mendapat produk percuma dan sebagainya. Ini akan menggalakan orang lain untuk menjadi pengikut akaun Instagram anda dan mereka akan meninggalkan komen bagi tujuan memenangi peraduan yang dilancarkan.

4. Berikan pengikut anda kod promosi
Dari semasa ke semasa, anda juga boleh memberikan kod promosi kepada rakan-rakan Instagram. Jangan lupa untuk meletakkan tarikh sah untuk kod tersebut, supaya tempoh sah yang terhad akan menyebabkan rakan-rakan anda teruja untuk melakukan pembelian dengan segera bagi membolehkan mereka menggunakan kod promosi itu tadi.

5. Beri penghargaan kepada pengikut anda
Selanjutnya, anda perlu menunjukkan penghargaan kepada pengikut anda. Sebagai contoh dengan menunjukkan di profail anda gambar-gambar mereka yang menarik perhatian, membalas komen mereka ataupun berkongsi gambar dari akaun Instagram mereka dari semasa ke semasa. Dengan cara ini, mereka akan merasa dihargai, di samping anda mengukuhkan penjenamaan perniaagaan internet dengan menggunakan medium Instagram.

6. Promosikan akaun Instagram anda secara online dan offline
Akhir sekali, sudah tentu anda kena promosikan nama profail Instagram secara online dan juga offline. Sekiranya secara online, bolehlah anda memasukkan link profail anda di laman web serta media sosial yang lain seperti Facebook, Twitter dan Google+. Manakala sekiranya secara offline pula, anda boleh memasukkan.
Itulah dia, sedikit perkongsian ringkas mengenai strategi pemasaran menggunakan aplikasi Instagram.
Selamat mencuba!

Posted on Leave a comment

Instagram Medium Pemasaran Online Terkini

Pemasaran InstagramHari demi hari, semakin ramai yang menggunakan Instagram untuk mengembangkan lagi pemasaran perniagaan mereka. Sebagai seorang usahawan internet, sudah tentu anda tidak mahu ketinggalan. Mari kita lihat beberapa perkara penting mengenai pemasaran Instagram.

Apakah itu Instagram?

Instagram ialah satu aplikasi mobile yang berkonsepkan perkongsian imej bergambar. Sesiapa sahaja yang menggunakan peralatan mobile seperti telefon pintar, tablet dan sebagainya boleh memuat turun aplikasi ini dan mula menggunakannya. Oleh kerana ia mudah digunakan, dan didatangkan dengan ciri-ciri yang baik, maka semakin banyak perniagaan yang menggunakan Instagram untuk berinteraksi dengan pelanggan mereka dan mengembangkan perniagaan mereka. Dengan Instagram, anda memang mempunyai peluang untuk membuat duit darinya.

Kepentingan menggunakan Instagram

Sebagai seorang usahawan internet, sudah tentu anda tidak mahu ketinggalan menggunakan Instagram sebagai salah satu strategi pemasaran yang berkesan. Dianggarkan kira-kira 100 juta pengguna smartphone di dunia telah memuat turun applikasi Instagram. Mari kita lihat beberapa kelebihan Instagram.

1. Imej bergambar adalah saluran interaksi yang hebat – sekiranya dibandingkan dengan teks, imej bergambar lebih menarik perhatian orang lain sedangkan maklumat yang dikongsikan adalah sama. Imej bergambar seperti yang digunakan di dalam Instagram adalah saluran interaksi yang hebat di antara anda dan prospek pelanggan

2. Ciri-ciri Instagram membuatkan gambar anda kelihatan profesional – terdapat beberapa ciri-ciri suntingan di dalam aplikasi ini yang boleh membuatkan gambar anda kelihatan profesional. Dengan beberapa klik pilihan, anda sudah menukarkan gambar asal menjadi seperti profesional. Menarik, bukan?

3. Kelebihan aplikasi mobile – membolehkan anda mengambil gambar menggunakan telefon pintar dan memuatkan ke dalam akaun Instagram anda. Ini membolehkan pelanggan anda mengikuti perkembangan produk atau pekhidmatan yang anda tawarkan secara langsung pada bila-bila masa dan dimana-mana sahaja.

Melihat kepada kelebihan di atas, adalah amat RUGI sekiranya para IM mengabaikan teknik pemasaran melalui Instagram, memandangkan kini terdapat hampir 8 juta rakyat Malaysia yang memiliki smartphone dan hampir setiap smartphone mempunyai applikasi Instagram.

Setakat ini dahulu. Untuk artikel seterusnya, saya akan tunjukkan bagaimana anda boleh memasarkan produk anda melalui Instagram.