Strategi Pelancaran Produk Melalui Internet

Setelah menyiapkan sesebuah produk, dan menetapkan harga sewajarnya, anda boleh terus memasarkan produk tersebut dan mengaut hasil jualan daripada penjualan tersebut. Namun, tanpa strategi pelancaran produk yang teliti melalui internet, anda mungkin menerima hasil yang sederhana, ataupun sekiranya tersilap langkah, mungkin tidak berjaya membuat sebarang jualan langsung.

pelancaran produk

 

Ikuti beberapa langkah berikut untuk melancarkan produk sebagai strategi untuk menghasilkan jualan dan potensi mengaut keuntungan maksima daripada pelancaran produk anda.

1. Sediakan pakej yang menarik – produk utama + bonus
Langkah pertama sudah tentu untuk menyiapkan pakej produk yang menarik. Lazimnya sesebuah pakej akan mengandungi produk utama seperti ebook, video dan lain-lain, dan juga bonus. Bonus ini adalah percuma dan diberikan untuk mengukuhkan lagi aplikasi produk utama sebantar tadi.

2. Upah penulis surat jualan
Selanjutnya anda perlu mengupah penulis surat jualan profesional. Penulis surat jualan kebiasaannya berpengalaan menyediakan surat jualan yang berupaya menarik minat pelawat melakukan pembelian melalui laman web jualan terbabit. Sebagai alternatif, anda boleh juga menyediakan surat jualan sendiri sekiranya anda mahir. Dengan cara ini, anda dapat jimat kos upah penulis surat jualan tapi pada masa yang sama, anda mungkin perlu meluangkan masa untuk belajar ilmu copywriting serta menyesuaikan ilmu tersebut dalam konteks produk fizikal.

3. Desain laman web yang profesional
Anda juga memerlukan sebuah laman web jualan yang profesional. Sekiranya anda berkemahiran, anda bolehlah menyiapkan laman web ini sendiri. Namun, sekiranya anda tidak mempunyai kemahiran untuk mendesain laman web, ataupun mempunyai banyak urusan lain yang memerlukan fokus, anda boleh mengupah seseorang pereka laman web untuk membina suatu laman web untuk anda.

4. Sistem tempahan yang baik
Selain itu, anda juga memerlukan sistem tempahan yang baik bagi memudahkan pelanggan membuat tempahan produk. Sekiranya anda memilih untuk menguruskan sendiri urusan tempahan, bolehlah anda memasang sistem ini di laman web jualan. Atau sekiranya anda memilih untuk melantik ejen tempahan, anda boleh memilih sistem seperti JomNiaga.com untuk menyelaras tempahan dan pembayaran.

Inginkan strategi pelancaran produk lagi? Bersambung di artikel akan datang..

Posted in perniagaan internet | Tagged , | 8 Comments

Kepentingan dan Kelebihan Backlink pada Laman Web

Apa itu Pautan atau Backlink Laman Web?

Pautan backlink adalah antara satu strategi SEO yang penting. Backlink bermaksud pautan dari laman web lain kepada laman web anda. Ia juga dikenali sebagai pautan masuk atau inbound. Lagi banyak pautan backlink kepada sesebuah laman web, lebih tinggi populariti dan ranking laman web tersebut.

Kepentingan backlink

Backlink amat penting untuk menentukan ranking laman web anda untuk sesuatu kata kunci carian. Sebagai contoh, apabila seseorang memasukkan kata kunci carian di Google, Google akan mengira bilangan backlink berkualiti dan bermerit tinggi bagi sesebuah laman web. Lagi banyak backlink, lebih tinggi kedudukan laman web tersebut di laman keputusan enjin carian.

Namun awas, anda tidak mahukan banyak backlink sekiranya backlink itu datang daripada laman web yang tidak relevan dengan laman web anda. Sebagai contoh, kata kunci bagi laman web anda adalah ‘kek coklat’ dan backlink yang anda terima pula daripada laman web yang tidak berkaitan dengan niche anda, seperti laman web lucah dan sebagainya. Dalam situasi ini, Google mungkin mengenakan denda kepada laman web anda dengan menurunkan ranking dalam enjin carian.

Strategi Backlink yang berkualiti

Berikut merupakan teknik untuk menghasilkan backlink yang bermutu tinggi dan supaya tidak dipandang remeh oleh Google:

1. Tulis artikel dan hantar ke direktori artikel

Strategi backlink paling utama dan lazimnya tidak melibatkan sebarang kos adalah dengan melakukan pemasaran artikel. Anda boleh menulis artikel dan menghantarnya ke laman web direktori artikel seperti EzineArticles dan lain-lain. Di penghujung artikel, anda mesti menulis profail ringkas diri sebagai penulis berserta link ke laman web asal anda. Apabila ada pelawat yang membaca artikel tulisan anda, dan mereka inginkan maklumat lanjut, sudah tentu profail ringkas itu tadi memudahkan mereka untuk klik dan mereka dibawakan ke laman web asal anda.

2. Jadi penulis jemputan di blog dan laman web lain

Selain itu, anda juga boleh menulis artikel untuk dipaparkan di blog dan laman web lain. Ini adalah kaedah backlink yang baik kerana bukan sahaja URL laman web anda ada dinyatakan di hujung artikel tadi untuk dipaparkan bagi tujuan backlink. Anda juga ‘meminjam’ secara sah trafik yang datang ke blog dan laman web tersebut.

**Nak lagi strategi backlink? bersambung dalam artikel akan datang**

Posted in perniagaan internet | Tagged , , | 3 Comments

Ulasan Kerjaya Dari Rumah: Bina Empayar IT dari Bilik Tidur Anda

Mungkin ramai yang anggap topik kali ini agak ‘hype’ dan bunyinya seperti skim cepat kaya.

Namun setelah saya baca testimoni daripada pelanggan beliau, saya yakin produk ini bukan scam atau skim cepat kayap yang minta kita melabur RM200 dan duduk membuta di rumah. Saya amat terpanggil untuk memberi review mengenai produk Kerjaya Dari Rumah ini.

Produk digital atau ebook “Kerjaya dari Rumah” ini merupakan produk solid dari pengalaman seorang yang biasa-biasa kepada seorang konsultan IT yang luar biasa.

Walaupun beliau tidak memiliki sebarang sijil atau ijazah dalam bidang IT!

Memperkenalkan..

kerjaya dari rumah

Klik di sini untuk info lanjut: Peluang Kerjaya Dari Rumah

Produk terbaru daripada saudara Nik Mohd Zufadhli ini sangat sesuai bagi yang berminat untuk bekerja dari rumah secara part time atau full time.

Jika anda ingin memperoleh pendapatan RM 5,000 sehingaa RM 12,000 sebulan, dan anda tidak kisah untuk bekerja sebagai IT Consultant dengan hanya di rumah, kerjaya ini sangat sesuai untuk anda.

Dengan membantu perniagaan-perniagaan yang menghadapi masalah di dalam pemasaran, anda dapat menjana pendapatan yang lumayan ini.

Anda tak mahir di dalam pemasaran Internet dan IT?

Jangan risau, anda boleh pelajari segala langkah mudah yang diterangkan dalam ebook tersebut serta berikan tugas teknikal kepada pihak lain.

Macam mana caranya? Semuanya didedahkan secara terperinci dalam ebook ini 😉

Klik di sini untuk info lanjut: Peluang Kerjaya Dari Rumah

Apa yang anda hanya perlu lakukan adalah:

  • – Mencari pelanggan,
  • – Pastikan mereka mengambil pakej perkhidmatan anda,
  • – Berikan kerja teknikal kepada pihak lain dan
  • – Kutip keuntungan anda.

Semudah itu sahaja!!

Jika anda sedang mencari peluang kerjaya atau ingin membuat duit secara sambilan, inilah kursus yang anda perlukan..

Peluang sentiasa tersedia untuk anda..

“Bisnes in the Box” untuk anda sekarang!

Biz In the Box

Dapatkan sekarang di sini: Peluang Kerjaya Dari Rumah

Posted in ulasan ebook | Tagged , | 1 Comment

Soal Jawab Perniagaan Internet – Bahagian 1

Salam sejahtera,

Pada awal Mei yang lepas, saya ada menghantar satu emel kepada subscriber saya sekiranya mereka mempunyai permasalahan mengenai perniagaan internet. Alhamdulillah, respon yang saya terima tidak kurang hebatnya dan kebanyakkan dari mereka memberikan soalan yang bernas dan baik. Saya akan beberapa soalan yang diberikan dengan ilmu yang saya ada. Ikuti soal-jawab perniagaan internet di bawah ini:

Soalan 1.
Saya pun masih lagi mencari pendapatan sampingan, dan sekarang ni masih lagi juga buat marketing untuk satu produk MLM

Jawapan: Terima kasih atas soalan, tahniah kerana mempunyai semangat jati diri untuk menjana pendapatan sampingan. Apa yang penting saudara mempunyai passion terhadap bidang tersebut dan fokus apa yang anda lakukan.
Untuk produk MLM yang saudara promosikan, pastikan saudara mempromosikan manfaat produk tersebut, bukan manfaat daripada menyertai skim MLM tersebut. Kerana jika anda mempromosikan kelebihan MLM tersebut dari segi kewangan
maka secara dasarnya anda boleh dicop sebagai skim cepat kaya ataupun skim piramid. tidak dapat dinafikan banyak produk MLM yang bagus namun disebabkan janji-janji agen yang mementingkan manfaat kewangan berbanding produk, perniagaan MLM tersebut cepat jatuh.

Soalan 2.
Saya Mempunyai tajuk cadangan untuk saudara kongsikan:

  • – Cara mendapat “leads” yang berkesan.
  • – Viral blogging cara berkesan.
  • – SEO blog post berkesan.
  • – Cara mendapat trafik serta tukar trafik kepada jualan.

Jawapan: Insya Allah, setiap tajuk ini saya akan bincangkan dengan lebih terperinci untuk entri yang akan datang.

Soalan 3
Boleh saudara berikan panduan internet marketing, cara berblogging dan cara marketing di forum?

Jawapan: Untuk panduan pemasaran internet dan cara berblogging, saya banyak kongsikan di artikel yang lepas dan pemasaran forum saya akan berikan dalam satu entri khas.

Soalan 4
Bagaimana untuk menjalankan pemasaraan internet yang bergerak secara berkumpulan dan saling membantu?

Jawapan: Untuk soalan ini, saya sangat sarankan supaya anda menyertai mana-mana seminar perniagaan internet yang dijalankan oleh ikon IM. Dari situ, anda boleh membina jaringan perniagaan dan siapa tahu anda boleh membina team anda sendiri?
Saya sendiri pernah membina jaringan network melalui seminar atau kursus yang saya sertai 🙂

Soalan 5.
Saya sekarang sedangan membuat insurans/takaful. Boleh bagi idea bagaimana untuk mempromosikan bisnes tersebut di internet?

Jawapan: Banyak cara anda boleh mempromosikan bisnes takaful, antaranya melalui blog, video dan juga sosial media seperti di Facebook. Ceritakan manfaat yang prospek akan peroleh sekiranya mereka mendapatkan plan takaful dari anda. Kemudian bina fanpage Takaful anda sendiri dan rajin-rajinkan untuk pos mengenai tips tips plan takaful yang anda tahu. Gunakan FB ads untuk menarik banyak like dan mengumpul banyak prospek. Tunggu dan lihat hasilnya.

Sekian sahaja untuk kali ini. Saya akan sambung dalam emel yang akan datang.

Posted in perniagaan internet | Tagged , | 2 Comments

Instagram Sebagai Medium Pemasaran (Bahagian 2)

Strategi Pemasaran Instagram


Dalam artikel yang lepas, saya dah kongsikan kepada anda kelebihan melalakukan pemasaran melalui instagram.

Kempen pemasaran ini masih baru dan tak ramai yang melakukannya lagi. Namun, hasil yang diterima agak mengkagumkan memandangkan kebanyakkan pengguna kini memiliki smartphone dan mempunyai aplikasi instagram di dalamnya.

Bagaimana memulakan kempen pemasaran melalui Instagram? Ikuti strategi yang diberikan di bawah ini:

1. Dapatkan akaun dan kemaskini profail

Perkara pertama yang anda perlu lakukakan adalah untuk mendapatkan akaun Instagram melalui aplikasi di telefon pintar anda. Kemudian anda perlu mengemaskini profail dan memuatkan gambar profail supaya sekiranya ada orang yang ingin mengetahui mengenai gambar-gambar yang dimuatkan tadi, mereka boleh menyemak di ruangan profail.

2. Kerap memuat naik imej produk diselangi dengan imej berkaitan

Kemudian anda bolehlah mula memuat naik imej produk atau perkhidmatan yang dipromosikan. Namun awas, imej jualan tidak boleh dimuatkan terlalu kerap untuk tidak membosankan rakan-rakan Instagram yang lain. Oleh itu, sebagai tip, anda bolehlah memuatkan gambar-gambar lain yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan anda serta berkongsi maklumat bermanfaat dengan mereka. Kemudian baru anda selangkan dengan gambar jualan itu tadi.

3. Lancarkan peraduan untuk mendapatkan lebih ramai pengikut

Untuk mendapatkan lebih ramai peminat, anda boleh melancarkan peraduan. Sebagai contoh, sesiapa yang memberikan komen paling kreatif untuk gambar-gambar tertentu akan mendapat produk percuma dan sebagainya. Ini akan menggalakan orang lain untuk menjadi pengikut akaun Instagram anda dan mereka akan meninggalkan komen bagi tujuan memenangi peraduan yang dilancarkan.

4. Berikan pengikut anda kod promosi

Dari semasa ke semasa, anda juga boleh memberikan kod promosi kepada rakan-rakan Instagram. Jangan lupa untuk meletakkan tarikh sah untuk kod tersebut, supaya tempoh sah yang terhad akan menyebabkan rakan-rakan anda teruja untuk melakukan pembelian dengan segera bagi membolehkan mereka menggunakan kod promosi itu tadi.

5. Beri penghargaan kepada pengikut anda

Selanjutnya, anda perlu menunjukkan penghargaan kepada pengikut anda. Sebagai contoh dengan menunjukkan di profail anda gambar-gambar mereka yang menarik perhatian, membalas komen mereka ataupun berkongsi gambar dari akaun Instagram mereka dari semasa ke semasa. Dengan cara ini, mereka akan merasa dihargai, di samping anda mengukuhkan penjenamaan perniaagaan internet dengan menggunakan medium Instagram.

6. Promosikan akaun Instagram anda secara online dan offline

Akhir sekali, sudah tentu anda kena promosikan nama profail Instagram secara online dan juga offline. Sekiranya secara online, bolehlah anda memasukkan link profail anda di laman web serta media sosial yang lain seperti Facebook, Twitter dan Google+. Manakala sekiranya secara offline pula, anda boleh memasukkan.
Itulah dia, sedikit perkongsian ringkas mengenai strategi pemasaran menggunakan aplikasi Instagram.

Selamat mencuba!

Location:Jalan Pahang,Kuala Lumpur,Malaysia

Posted in perniagaan internet | 2 Comments

Buat Duit Dengan Personal Coaching

Strategi Perkhidmatan Personal Coaching


Untuk kali ini saya akan kongsikan kepada anda salah satu lagi model bisnes internet yang boleh di bawa ke dunia offline.

Model Bisnes Personal Coaching (PC) ini walaupun masih kurang demand, namun marginnya agak tinggi, kerana kebiasaannya PC akan dicaj antara RM300-1000 bagi satu sesi. Setiap sesi biasanya akan berjalan selama 2-4 jam.

Terdapat pelbagai model bisnes internet di luar sana. Setiap satunya mempunyai potensi untuk menjana wang besar bagi seseorang usahawan internet. Salah satu model bisnes yang semakin popular adalah dengan menawarkan personal coaching untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman.

Kelebihan Personal Coaching

Perkongsian yang Fokus
Pertama, personal coaching membolehkan perkongsian ilmu secara fokus kepada individu atau sekumpulan kecil individu. Ini sudah tentu antara daya penarik untuk mendapatkan pelanggan kerana coaching tersebut akan fokus kepada situasi atau masalah mereka, dan bukannya diskusi umum.

Fleksibel
Kedua, masa, tempat dan peraturan personal coaching adalah fleksibel kerana ia melibatkan seorang trainer dan kumpulan kecil individu. Sebagai seorang trainer, anda akan dilihat sebagai seorang yang prihatin kerana mempertimbangkan permintaan pelanggan pada masa dan tempat yang mereka inginkan.

Harga Ditentukan Sendiri
Dan ketiga, anda boleh menetapkan sendiri harga untuk sesuatu sesi atau siri personal coaching berdasarkan pengetahuan dan pengalaman anda. Dengan melakukan promosi yang efektif, anda berpotensi menjadi seorang trainer yang disegani dan mendapat permintaan tinggi di kalangan pelanggan anda.

Untuk artikel akan datang, saya akan kongsikan bagaimana memulakan personal coaching bagi seseorang usahawan internet. Sekian sahaja untuk kali ini.

Posted in perniagaan internet | 3 Comments

Strategi Pemasaran melalui Instagram

teknik pemasaran instagram

Dalam artikel yang lepas, saya sudahpun menghuraikan secara ringkas apa itu Instagram dan kelebihan melalkukan pemasaran melaluinya.

Untuk artikel kali ini, saya ingin menjelaskan bagaimana anda boleh jana pendapatan melaluinya.

Bagaimana memulakan kempen pemasaran melalui Instagram

1. Dapatkan akaun dan kemaskini profail
Perkara pertama yang anda perlu lakukakan adalah untuk mendapatkan akaun Instagram melalui aplikasi di telefon pintar anda. Kemudian anda perlu mengemaskini profail dan memuatkan gambar profail supaya sekiranya ada orang yang ingin mengetahui mengenai gambar-gambar yang dimuatkan tadi, mereka boleh menyemak di ruangan profail.

2. Kerap memuat naik imej produk diselangi dengan imej berkaitan
Kemudian anda bolehlah mula memuat naik imej produk atau perkhidmatan yang dipromosikan. Namun awas, imej jualan tidak boleh dimuatkan terlalu kerap untuk tidak membosankan rakan-rakan Instagram yang lain. Oleh itu, sebagai tip, anda bolehlah memuatkan gambar-gambar lain yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan anda serta berkongsi maklumat bermanfaat dengan mereka. Kemudian baru anda selangkan dengan gambar jualan itu tadi.

3. Lancarkan peraduan untuk mendapatkan lebih ramai pengikut
Untuk mendapatkan lebih ramai peminat, anda boleh melancarkan peraduan. Sebagai contoh, sesiapa yang memberikan komen paling kreatif untuk gambar-gambar tertentu akan mendapat produk percuma dan sebagainya. Ini akan menggalakan orang lain untuk menjadi pengikut akaun Instagram anda dan mereka akan meninggalkan komen bagi tujuan memenangi peraduan yang dilancarkan.

4. Berikan pengikut anda kod promosi
Dari semasa ke semasa, anda juga boleh memberikan kod promosi kepada rakan-rakan Instagram. Jangan lupa untuk meletakkan tarikh sah untuk kod tersebut, supaya tempoh sah yang terhad akan menyebabkan rakan-rakan anda teruja untuk melakukan pembelian dengan segera bagi membolehkan mereka menggunakan kod promosi itu tadi.

5. Beri penghargaan kepada pengikut anda
Selanjutnya, anda perlu menunjukkan penghargaan kepada pengikut anda. Sebagai contoh dengan menunjukkan di profail anda gambar-gambar mereka yang menarik perhatian, membalas komen mereka ataupun berkongsi gambar dari akaun Instagram mereka dari semasa ke semasa. Dengan cara ini, mereka akan merasa dihargai, di samping anda mengukuhkan penjenamaan perniaagaan internet dengan menggunakan medium Instagram.

6. Promosikan akaun Instagram anda secara online dan offline
Akhir sekali, sudah tentu anda kena promosikan nama profail Instagram secara online dan juga offline. Sekiranya secara online, bolehlah anda memasukkan link profail anda di laman web serta media sosial yang lain seperti Facebook, Twitter dan Google+. Manakala sekiranya secara offline pula, anda boleh memasukkan.
Itulah dia, sedikit perkongsian ringkas mengenai strategi pemasaran menggunakan aplikasi Instagram.
Selamat mencuba!

Posted in perniagaan internet | Leave a comment

Instagram Medium Pemasaran Online Terkini

Pemasaran InstagramHari demi hari, semakin ramai yang menggunakan Instagram untuk mengembangkan lagi pemasaran perniagaan mereka. Sebagai seorang usahawan internet, sudah tentu anda tidak mahu ketinggalan. Mari kita lihat beberapa perkara penting mengenai pemasaran Instagram.

Apakah itu Instagram?

Instagram ialah satu aplikasi mobile yang berkonsepkan perkongsian imej bergambar. Sesiapa sahaja yang menggunakan peralatan mobile seperti telefon pintar, tablet dan sebagainya boleh memuat turun aplikasi ini dan mula menggunakannya. Oleh kerana ia mudah digunakan, dan didatangkan dengan ciri-ciri yang baik, maka semakin banyak perniagaan yang menggunakan Instagram untuk berinteraksi dengan pelanggan mereka dan mengembangkan perniagaan mereka. Dengan Instagram, anda memang mempunyai peluang untuk membuat duit darinya.

Kepentingan menggunakan Instagram

Sebagai seorang usahawan internet, sudah tentu anda tidak mahu ketinggalan menggunakan Instagram sebagai salah satu strategi pemasaran yang berkesan. Dianggarkan kira-kira 100 juta pengguna smartphone di dunia telah memuat turun applikasi Instagram. Mari kita lihat beberapa kelebihan Instagram.

1. Imej bergambar adalah saluran interaksi yang hebat – sekiranya dibandingkan dengan teks, imej bergambar lebih menarik perhatian orang lain sedangkan maklumat yang dikongsikan adalah sama. Imej bergambar seperti yang digunakan di dalam Instagram adalah saluran interaksi yang hebat di antara anda dan prospek pelanggan

2. Ciri-ciri Instagram membuatkan gambar anda kelihatan profesional – terdapat beberapa ciri-ciri suntingan di dalam aplikasi ini yang boleh membuatkan gambar anda kelihatan profesional. Dengan beberapa klik pilihan, anda sudah menukarkan gambar asal menjadi seperti profesional. Menarik, bukan?

3. Kelebihan aplikasi mobile – membolehkan anda mengambil gambar menggunakan telefon pintar dan memuatkan ke dalam akaun Instagram anda. Ini membolehkan pelanggan anda mengikuti perkembangan produk atau pekhidmatan yang anda tawarkan secara langsung pada bila-bila masa dan dimana-mana sahaja.

Melihat kepada kelebihan di atas, adalah amat RUGI sekiranya para IM mengabaikan teknik pemasaran melalui Instagram, memandangkan kini terdapat hampir 8 juta rakyat Malaysia yang memiliki smartphone dan hampir setiap smartphone mempunyai applikasi Instagram.

Setakat ini dahulu. Untuk artikel seterusnya, saya akan tunjukkan bagaimana anda boleh memasarkan produk anda melalui Instagram.

Posted in perniagaan internet | Tagged | Leave a comment

Jana Income Melalui Webinar?

Buat Duit Dengan Webinar

buat duit dengan webinar

Pernahkah anda mendengar mengenai webinar?

Baru-baru ini terdapat satu kaedah penganjuran program yang semakin popular dan mendapat sambutan yang baik, iaitu dengan menggunakan kaedah webinar. Antara webinar yang popular pernah dibuat di Malaysia ialah Program Sembang Bisnes anjuran Cikgu Hafis.

Melalui kaedah ini, sesuatu kursus, bengkel ataupun seminar dianjurkan secara maya, dengan menggunakan platform internet untuk membolehkan interaksi di antara penganjur program dan peserta.

Kelebihan Menggunakan Webinar

Menjimatkan masa bagi pihak anda sebagai penganjur, dan di pihak peserta, ia amat menjimatkan masa kerana mereka tidak perlu hadir secara fizikal untuk menghadiri seminar tersebut. Sedangkan semua orang cuma perlu komited untuk tempoh masa webinar itu berlangsung, iaitu mungkin sejam, dua jam atau beberapa jam mengikut jadual webinar.

Menjimatkan kos kerana anda tidak perlu menyewa bilik seminar, peralatan audio dan visual, perkhidmatan rakaman video dan lain-lain. Peserta juga boleh menjimatkan wang kerana mereka tidak perlu memandu ke tempat seminar atau membayar tol, parking, atau tiket kapal terbang.

Mudah di pihak anda dan peserta, kerana semua orang cuma perlu menggunakan sambungan internet berserta set audio dan mikrofon untuk berinteraksi dengan anda dan peserta lain webinar tersebut. Kini sudah tiada alasan untuk tidak menyertai seminar kerana webinar seperti ini dilakukan secara online, peserta boleh menyertai webinar anda dari rumah mereka sendiri dalam suasana yang mereka tetapkan sendiri.

Interaktif, iaitu setiap sesi webinar membolehkan anda berkongsi skrin dengan peserta webinar. Sekiranya mereka mempunyai sebarang persoalan, mereka boleh menggunakan fungsi-fungsi yang terdapat di dalam sistem webinar seperti chat menggunakan teks, fungsi ‘mengangkat tangan’ untuk mendapatkan perhatian anda, dan mereka juga boleh bercakap melalui mikrofon dan didengar oleh peserta-peserta lain.

Sesi webinar juga boleh dirakam ketika ia dilangsungkan, tanpa perlu anda mengupah perkhidmatan rakaman profesional. Anda boleh menggunakan perisian percuma ataupun berbayar untuk merakam aktiviti skrin komputer anda, berserta audio sepanjang webinar dilangsungkan.

Bagaimana Menggunakan Webinar untuk Menjana Wang

1. Pilih produk yang ingin dipromosikan – perkara pertama yang anda boleh buat adalah untuk memilih produk sendiri atau produk affiliate untuk dipromosikan melalui webinar. Langkah ini sudah tentu pilihan sahaja, sekiranya anda tidak ingin mempromosi sebarang produk, dan cuma fokus untuk menjual sesi webinar, boleh juga. Namun sekiranya anda promosikan produk melalui webinar, sudah tentu potensi menjana wang adalah lebih besar.

2. Pilih tajuk webinar yang bersesuaian – anda boleh memilih tajuk webinar yang bersesuaian dengan produk yang dipromosikan. Tajuk ini juga mestilah sesuatu yang anda punyai pengetahuan dan kemahiran. Perlukah anda miliki sijil profesional untuk mengajar sesuatu seminar? Sudah tentu tidak perlu. Sekiranya anda miliki sijil, adalah lebih baik. Tapi sekiranya tidak ada, anda tidak perlu risau kerana ia bukan keperluan untuk menganjurkan seseuatu webinar.

3. Sediakan laman pendaftaran webinar – selanjutnya anda perlu menyediakan laman web untuk pendaftaran webinar. Sekiranya anda mempunyai bajet yang lebih, bolehlah anda mempertimbangkan untuk mengupah designer profesional untuk mendapatkan laman web yang lebih profesional berbanding anda siapkan sendiri. Namun sekiranya anda tidak mempunyai bajet untuk ini, boleh juga digunakan alternatif borang pendaftaran percuma seperti Google Docs ataupun emel terus kepada anda untuk pendaftaran.

4. Promosikan laman pendaftaran– untuk menyampaikan maklumat mengenai webinar yang akan dilangsungkan, anda boleh menggunakan kaedah promosi percuma seperti Facebook Groups yang berkaitan, ataupun media sosial yang lain. Anda juga boleh menggunakan kaedah promosi berbayar seperti Facebook Ads ataupun menyewa banner di laman web yang mempunyai trafik tinggi seperti Lelong.my ataupun WangCyber.com.

5. Rancang webinar sebaik mungkin – sebagai persediaan, anda perlu menyediakan modul webinar seperti nota tangan, slaid pembentangan dan lain-lain untuk dibentangkan semasa webinar.

6. Rakam webinar dan sunting secara profesional – ketika webinar berlangsung, anda boleh memilih untuk merakam sesi webinar tersebut dengan menggunakan perisian percuma ataupun berbayar. Kemudian, anda perlu menyunting rakaman video tersebut secara profesional sama ada buat sendiri ataupun mengupah penyunting profesional. Rakaman ini boleh diberikan secara percuma kepada mereka yang mendaftar ke webinar anda, ataupun dijual kepada orang lain yang berminat untuk mendapatkannya.

Software Webinar yang Boleh Digunakan


Terdapat 2 laman web yang boleh anda gunakan untuk webinar, iaitu:

1. GoToMeeting.com
2. InstantTeleseminar.com

Bergantung pada jumlah pengunjung yang hadir, setiap platform di atas mengenakan cas yang berbeza-beza dan ada yang percuma.

Buat Duit dengan Webinar Memang Menguntungkan

Itulah dia, sedikit perkongsian mengenai strategi menjana wang dengan menggunakan kaedah webinar. Semoga bermanfaat untuk anda!

Posted in perniagaan internet | Tagged , | 1 Comment

Kaedah Pemasaran Youtube yang Berkesan

pemasaran youtube

Dalam artikel yang lepas, saya sudah terangkan secara serba ringkas mengapa anda perlu melakukan pemasaran melalui Youtube. tak kiralah anda ini seorang usahawan internet, penjual tudung di FB, pemasar kerepek/produk makanan di forum atau facebook, teknik ini semestinya berkesan sekiranya anda lakukan. Kerana apa? 90% daripada pengguna internet suka untuk menonton video dan pemasaran video adalah sangat viral!

Baiklah, kini anda sudah tahu potensi menggunakan kaedah promosi YouTube untuk bisnes internet anda. Sekarang mari kita lihat apakah tip-tips untuk melakukan promosi melalui portal ini.

1. Hasilkan video yang menarik

Sebaik memutuskan apakah produk yang anda ingin promosikan, anda boleh terus mula menghasilkan video. Sekiranya ini kali pertama anda menghasilkan video, anda boleh merujuk di banyak laman web di internet yang menerangkan kaedah membuat video sama ada secara percuma ataupun berbayar. Yang penting, video tersebut mestilah berupaya menarik minat prospek untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk itu tadi.

2. Upah orang menyediakan video

Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk menghasilkan video sendiri, atau menghadapi kekangan masa, anda boleh mengupah orang lain untuk menyediakan video mengikut terma-terma dan maklumat yang diberikan kepadanya. Dengan sedikit upah, video tersebut hendaklah disediakan secara eksklusif untuk anda sahaja dan apabila siap, video itu menjadi milik anda. Untuk mencari pakar yang menyediakan perkhidmatan video, anda boleh cari di forum perniagaan internet ataupun di servis perkhidmatan di Murahnya.my

3. Sewa ruangan komen di video lain

Sekiranya anda tidak mahu menghasilkan video sendiri, dan juga tidak mahu mengupah orang untuk menyediakan video, anda boleh membuat sedikit kajian apakah video yang menjadi trend masa kini. Sebagai contoh, video berkaitan bola sepak, atau ceramah agama, asalkan video tersebut mendapat jumlah tontotan yang tinggi di portal YouTube. Apa yang anda boleh lakukan adalah untuk menghubungi pemilik video itu tadi, dan memohon untuk menyewa ruangan komen dan deskripsi pada video tersebut. Dengan kadar sewa yang berpatutan, anda boleh menulis maklumat produk yang dipromosikan di ruangan komen dan deskripsi video tersebut. Secara tidak langsung, anda menyampaikan mesej produk tersebut apabila ada prospek yang menonton video tersebut.

 4. Gunakan tips SEO untuk video anda

Sepertimana pemasaran artikel ataupun laman web, anda boleh menggunakan tips SEO yang sama untuk video YouTube anda. Sebagai contoh, nama fail yang dimuat naik ke portal YouTube hendaklah mengandungi kata kunci yang anda inginkan. Sepertimana tajuk video, ruangan komen dan deskripsi video tersebut hendaklah dimasukkan kata kunci yang berkaitan dengan produk yang dipromosikan. Strategi SEO ini akan memudahkan robot enjin carian untuk mengenalpasti kaitan video anda dengan mana-mana kata kunci yang dimasukkan di kotak carian di sesebuah portal enjin carian.

5. ‘Branding’ untuk siaran YouTube anda

Selain itu, anda juga mempunyai pilihan untuk mencipta penjenamaan untuk siaran YouTube anda. Sebagai contoh, anda menghasilkan latar belakang tertentu yang menonjolkan simbol dan warna penjenamaan mengikut produk yang dipromosikan. Setiap kali prospek melawat laman video anda, mereka akan melihat stail yang sama untuk kesemua video-video anda di portal YouTube tersebut.

6. Gunakan YouTube Ads

Bagi meningkatkan lagi potensi carian video, anda boleh menggunakan kaedah berbayar seperti YouTube Ads untuk mempromosi video-video yang anda inginkan.

7. Promosikan video dengan konsisten

Akhir sekali, anda perlu mempromosikan video-video tersebut secara konsisten. Sekiranya anda mempunyai laman web, anda boleh meletakkan link untuk vide tersebut di laman web itu tadi. Dan sekiranya anda mempunyai senarai subscriber, anda boleh memberikan link video tersebut kepada mereka melalui pemasaran emel.

Sekian sahaja untuk kali ini. Selamat mencuba!

Posted in perniagaan internet | Tagged , , | 1 Comment